Redactie
Redactie Inspiratie 25 apr 2012
Leestijd: 3 minuten

De smaak van: Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely

In rubriek “De smaak van…”, vragen we bekende én onbekende mensen met gevoel voor smaak over hun keukengeheimen & eetgewoontes. Deze week: Henk Jan Beltman, de ‘ chief chocolate officer’ van chocolademerk Tony’s Chocolonely.

Tony’s Chocolonely is vijf jaar geleden opgericht met als duidelijke ambitie de cacaoketen te verduurzamen en een einde te maken aan slavernij in deze keten. Hoe meer mensen de chocolade van Tony’s Chocolonely eten, hoe realistischer dit doel wordt. Daarom wil de organisatie ook chocolade maken die ontzettend lekker is. Sinds september 2011 is Henk Jan Beltman de chief chocolate officer van Tony’s Chocolonely. Hij is crazy about chocolate & serious about people.

Wat is je favoriete gerecht?

Mijn favoriete gerecht is vanzelfsprekend iets met cacao. Dit hoeft niet altijd zoet te zijn, cacao doet het ook goed in hartige gerechten. Een heel goed voorbeeld hiervan is een potje uit de oven met heerlijke boschampignons, groentebouillon en wat cacao, bedekt met bladerdeeg. Hierbij eet ik het liefst een rucola-achtige sla en drink ik een Banyuls. Wanneer het haardvuur dan ook nog aan gaat heb ik mijn favoriete chocoladegevoel te pakken.

Wat ligt er op dit moment zoals in je koelkast?

Ik heb altijd fruit in m’n koelkast liggen, hoewel het meeste op de fruitschaal ligt. Ik ben een groot fan van innocent smoothies, die heb ik altijd in huis en gelukkig ook op kantoor. Ik ben een liefhebber van lekker eten en heb altijd goede vleeswaren in huis. Mijn melk komt van zuivelboerderij de Weerribben. Ook heb ik altijd witte wijn koel staan, een Sauvignon Blanc behoort tot de vaste inhoud van mijn koelkast.

Waar mogen ze jou ’s nachts voor wakker maken?

Dat is niet zo heel moeilijk: chocolade natuurlijk! In Nederland hebben we nog veel te leren op het gebied van chocolade. Het is meer dan een product dat alleen in wit, bruin en donkerbruin gemaakt wordt. Er zijn ontzettend veel nuances en chocolade kan ook veel spannender. Ik word ontzettend enthousiast van de fijnproever-chocolade van Amedei en Tcho, van dat laatste merk is de romige melkchocolade mijn favoriet.

Daarnaast hou ik heel erg van gekke chocolade, laatst heb ik bijvoorbeeld chocolade met bacon geproefd. Dan ga je heel bewust met smaak om, want je mond wordt compleet uit z’n routine gebracht. Qua mondgevoel en smaak past het gek genoeg heel goed bij elkaar. Bacon-chocolade zullen we bij Tony’s Chocolonely voorlopig niet aan het assortiment toevoegen, maar we zijn wel heel druk met het ontwikkelen van eigen receptuur en smakelijke toevoegingen. Zo hebben we laatst de een melkchocoladereep gelanceerd met fairtrade en biologische noga.

Stapel drie repen

Wat is je favoriete culinaire hotspot?

Een van mijn favorieten is restaurant De Kas. Wat ze daar kunnen maken met knolgroenten vind ik waanzinnig. En chocolatier Dominiek Persoone (gevestigd in onder andere Brugge en Antwerpen) is voor mij een inspiratiebron.

Beste dat er ooit uit je keuken getoverd is?

Wanneer ik eters krijg maak ik het liefst mijn zomerse stamppotje met rucola, mozzarella, cherrytomaatjes en aardappelpuree. Deze smaakt goed met een witvis.

HenkJan2

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.