Redactie
Redactie Inspiratie 13 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

De lekkerste culinaire tradities in Vlaanderen

Vlaanderen heeft heel wat plaatsen die culinaire troeven in hun bezit hebben. Elke provincie heeft één gemeente die de titel ‘Ambassadeur van Vlaanderen Lekkerland’ toegewezen kreeg. Wij kozen enkele gemeentes met hun plaatselijke culinaire tradities uit om in de spotlights te zetten.

Hoogstraten (Antwerpen) staat in Vlaanderen bekend als stad met de smaak van aardbeien. Jaarlijks worden van deze plek 25 miljoen kilo aardbeien verdeeld. De aardbei is hier van hoge kwaliteit en niet alleen lekker als zoet dessert, maar ook in andere verrassende vormen.

culy0005

Kinrooi (Limburg) heeft een enorme variatie aan dagverse groenten. Van de 28 verschillende variëteiten spant de asperge toch de kroon. Kinrooi is namelijk de grootste producent van asperges in Vlaanderen. Dit zie je terug in de vele horecazaken die sterk inzetten op hun lokale groenten. Aspergesoep, iemand?

culy0001

Oudenaarde (Oost-Vlaanderen) is een echte bierstad. Vier brouwerijen zetten vandaag de dag nog steeds de rijke biertraditie verder: Roman, Liefmans, Cnudde en Smisje. De stad is vooral beroemd als ‘de stad met de bruine bieren’. Je kan er naast brouwerijen bezoeken ook een mooie bierwandeling maken. Tijdens de wandeling kom je meer te weten over de rijke geschiedenis en het productieproces. Op het einde kan je het glas heffen in één van de deelnemende horecazaken.

culy0006

Heuvelland (West-Vlaanderen) ligt in een landelijke regio die veel aandacht heeft voor duurzaamheid, authenticiteit en kwaliteit. Bovendien is het een bijzondere wijnregio in Vlaanderen. Je kunt er wandelen langs de verschillende wijngaarden en horecazaken in het Heuvellandse waar je kan zien hoe ze de wijn verwerken én waar je natuurlijk de wijnen zelf kunt proeven.

culy0003culy0004

Overijse (Vlaams-Brabant) ligt in de druivenstreek. Hier staat de zogenaamde tafeldruif in het middelpunt van de belangstelling. De tafeldruif is sappig en krokant met een karakteristiek donslaagje. De teelt vergt vakmanschap dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. De besjes en trossen zijn groot en bevatten heel wat meer smaak dan buitenlandse druiven. Een absolute aanrader om te proeven.

culy0007

Meer informatie? Zie vlaanderenlekkerland.be.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.