Redactie
Redactie Inspiratie 11 sep 2013
Leestijd: 1 minuut

De 9 culinaire zondes volgens échte Italianen

Het voedingsinstituut Academia Barilla in het Italiaanse Parma heeft een lijst gepubliceerd met Italiaanse culinaire regels. Hiermee willen ze voorkomen dat toeristen culinaire blunders begaan in hun land.

1. Drink NOOIT cappuccino tijdens de maaltijd. Cappuccino’s mogen alleen bij het ontbijt, liefst met een zoet gerecht erbij. De espresso is voor na de maaltijd.

2. Risotto en pasta zijn geen bijgerechten. Volgens de Italianen is pasta bij een maaltijd serveren, alsof het een groentengerechtje is, ‘heiligschennis’.

3. Doe geen olijfolie in het kookwater als je pasta kookt. Alleen olijfolie achteraf aan de maaltijd toevoegen!

4. Geen ketchup op pasta! Het instituut vindt dit ‘schokkend’ en een ‘ware culinaire zonde’.

5. Spaghetti Bolognese is een beroemd Italiaans gerecht, maar wordt echt nergens in Bologna geserveerd. De reden? Traditioneel gezien koken de Italianen tagliatelle bij de Bolognese-saus, geen spaghetti.

6. Pasta met kip is een combinatie waar Italianen van gruwelen. Hoewel Amerikanen dit ‘typisch Italiaans’ noemen, zal geen enkele ras-Italiaan met een culinair hart dit serveren.

7. De Caesar salade is geen klassiek Italiaans gerecht, hoewel de (mede)bedenker, Caesar Cardini, wel Italiaans was.

8. Rood-wit geblokte tafelkleedjes ogen dan gezellig authentiek Italiaans: in het echte Italië kom je ze vrijwel niet tegen.

9. Fettuccine alfredo, het bekende pastagerecht met boter en Parmigiano-Reggiano kaas, wordt in Amerika aangeprezen als ‘klassiek Italiaans’. Jammer genoeg is dat het totaal niet; geen enkel Italiaans etablissement heeft dit op de kaart.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.