Culy
Culy Inspiratie 25 mei 2016

De 8 meest bizarre ingrediënten wereldwijd

Dacht je dat een koeientong of sprinkhanen exotisch zijn? Dit zijn de meest bizarre ingrediënten die in restaurants over de hele wereld worden geserveerd. En ja, sommigen leven nog op het bord!

Levende mieren

Met stip op nummer 1 staan de (vaak nog levende) mieren van Noma, en dat is geen uitzondering! Bij menig gerecht worden mieren verwerkt, onder andere bij steak tartare. De reden? Omdat in Scandinavië geen citroenen groeien, proberen ze op deze manier toch zuur toe te voegen aan een gerecht.

14582355891_66064b342a_z
Bron: Flickr

Vleermuizen

Hou je van gevogelte? Dan zijn vleermuizen misschien wel iets voor jou! Ze worden ook wel ‘kippen van de grot’ genoemd en worden voornamelijk in Vietnam, Laos, Indonesië en Thailand gegeten. De beestjes worden gefrituurd en gestoofd, en vaak bij soepen en curry’s geserveerd.

Vleermuizen
Bron: Flickr

Mos

Je krijgt het weliswaar niet op je bord, maar bij Fäviken in het hoge Noorden wordt runderbouillon gefilterd door mos!

15106687247_e11a0e6e77_k
Bron: Flickr

Eenden embryo

In Zuid-Oost Azië is het de normaalste zaak van de wereld om een eenden embryo (balut) te eten. De embryo’s worden leven gekookt en vervolgens geserveerd in het ei. Heb je een sterke maag? Kijk dan hier hoe dat er werkelijk uit ziet.

Eenden embryo balut stock

Schimmelkaas 2.0

Je hebt schimmelkaas en je hebt schimmelkaas. Zo is Casu Marzu een Italiaanse schapenkaas uit Sardinië, waarbij vliegen eitjes in de kaas leggen. De larven breken vervolgens de vetten van de kaas af en zorgen voor een fermentatieproces. Het is maar wat je lekker vindt…

Casu Marzu kaas

Kogelvis

Op het eerste gezicht lijkt kogelvis (fugu) niet zo’n raar ingrediënt, totdat je beseft dat je er dood aan kan gaan. Slechts een handjevol koks in Japan mogen deze gevaarlijke vis bereiden, want alleen bij de juiste bereiding is het niet schadelijk maar juist heerlijk om te eten.

Kogelvis fugu stock

Levende octopus

We blijven nog even in de categorie vis, want in Korea eten ze graag nog levende octopus. Wees ook hier voorzichtig mee, want de krioelende tentakeltjes kunnen ervoor zorgen dat je stikt. Hoezo living on the edge?

1000-jarige ei

Dacht je dat je alles gezien had? In China worden de zogenaamde duizend-jarige-eieren gezien als een ware delicatesse. Hiervoor worden eieren geconserveerd in een mengsel van onder andere as, zout en klei gedurende weken tot maanden. De naam klopt dus niet helemaal, apart is het zeker!

1000 jarige ei stock

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
De 8 meest bizarre ingrediënten wereldwijd
Sluiten