Redactie
Redactie Culinair nieuws 9 okt 2012
Leestijd: 4 minuten

De 10 grootste culinaire trends van 2012

Vorig jaar waren het cupcakes, opeens zag je ze overal en maakten iedereen ze massaal in alle mogelijke varianten. Ook dit jaar zijn er weer aardig wat trends op het gebied van eten en drinken ontstaan, wij zetten ze voor je op een rijtje.

Bacon

Opeens zag je het overal: snoep, chocola en zelfs ijs met bacon. Waarom? Goede vraag, wij zouden dat ook wel willen weten. De Culy redactie kan er alleen maar om lachen, bacon is heerlijk maar wel met mate!

Milieuvriendelijk 

Duurzaam, biologisch en ecologisch zijn al langere tijd veel gebruikte termen in de culinaire wereld. Woorden als lokaal en seizoensgebonden zagen we al zo vaak op menu’s staan dat ze bijna hun kracht verliezen. Dit jaar schoten de milieu-vriendelijke restaurants als paddestoelen uit de grond, overal ontstonden groentetuinen op daken en werd zo goed als alles gerycled.

Heel goed vinden wij, maak mensen bewust van wat zich afspeelt in de wereld op het gebied van natuur, maar zorg wel dat het eten lekker blijft en niet ten koste gaat van het naamplaatje ‘milieu-vriendelijk’.

Granen (zoals quinoa)

We worden er bijna mee platgegooid, granen als quinoa, bulgur en parelgort. Overal kom je het tegen en opeens heeft het in plaats van een geitenwollen-sokken-imago de naam hip. De hipste restaurants serveren quinoa-burgers en een gluten-vrij dieet is geen belemmering meer.

Invasie uit het Noorden

Sinds Noma in Kopenhagen verkozen is tot beste restaurant ter wereld lijkt het alsof er een invasie is ontstaan van Scandinavische koks en hun manier van koken. De elegante en simplistische manier van bereiden is in veel restaurants terug te zien en wordt steeds vaker gekozen door de beste chefs, we love it!

Ambachtelijke slagers en bakkers

Jamie Oliver kan het zo mooi zeggen, koop je vlees bij a proper butcher of je brood bij a proper bakery. De wereld raakt steeds meer gewend aan de goede kwaliteit van het beschikbare vlees en brood en snakt naar meer en beter, iets waar de supermarktketens maar met moeite aan kunnen voldoen. Steeds meer goede slagers en bakkers openen hun deuren en worden steeds meer gewaardeerd door foodies en culy’s.

In eikenhouten vaten gerijpte dranken

Veel drankjes als whisky, cognac en bourbon worden al honderden jaren gerijpt in eikenhouten vaten om zo kleur maar vooral smaak te ontwikkelen. De laatste tijd zien we steeds meer andere dranken als gin en wodka die ook zo gerijpt zijn, heerlijk! Het eikenhout zorgt voor een meer karakteristieke smaak en geven net dat beetje extra aan je cocktail.

Kijk in de betere cocktailbars of ze deze dranken verkopen en laat je favoriete cocktail hiermee maken, je proeft gelijk het verschil.

Restaurants met maar 1 gerecht

In Amerika is het al een grote trend en ook in Nederland komen er steeds meer van dit soort restaurants die maar 1 soort eten verkopen. Denk aan L’entrecote Et Les Dames in Amsterdam die alleen maar entrecote en sliptong serveren, of burgerbars als Burgermeester. Of ze altijd een succes zullen blijven is nog de vraag, al bestaat L’entrecote Et Les Dames al aardig wat jaartjes en is het nog steeds gewild.

Ingelegd in zuur

Ooit was het oubollig en ordinair, Amsterse uien en augurken, in 2012 zijn “pickles” het nieuwe zwart. Overal zie je het op menukaarten verschijnen, van simpele cafés tot prachtige hotspots. (Huisgemaakt) Ingelegd zuur is hot! Het wordt geserveerd bij heerlijk vlees, op broodjes pastrami maar ook als borrelhapje. Inmiddels is het een echte ambacht geworden en worden er zelfs aparte chefs voor aangesteld.

Pluk je eigen paddestoelen

Zolang het met voldoende voorkennis wordt gedaan vinden wij het alleen maar fantastisch: chefs die hun eigen paddestoelen plukken, truffels zoeken en andere ingrediënten uit de wilde natuur halen. Een stukje wilde, ongerepte natuur op je bord kan een gerecht maken, of chefkok breken. In januari dit jaar overleden de Chinese kok Liu Jun en zijn keukenhulp doordat ze een giftige paddestoel aten. Let dus goed op dat de chef kundig genoeg is en het juiste op je bord legt.

Urban farming

Onder de noemer milieuvriendelijk koken ontstonden er dit jaar overal mini-boerderijtjes in grote steden, op daken, bushokjes en op balkonnetjes. Op daken van gebouwen in Parijs wordt zelfs honing met de lekkerste smaak gemaakt, creatief met ruimte omgaan is hierbij het sleutelwoord.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.