Redactie
Redactie Inspiratie 12 jun 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy’s 5 favoriete restaurants in musea

Stel je voor: je slentert een dag langs de mooiste (internationale) kunstwerken, zaal in, zaal uit. Wat is er dan fijner dan een stevige lunch of fijn diner? 

Hoewel het in veel metropolen als New York City en Parijs al lange tijd vanzelfsprekend is, kent Nederland nog te weinig goede restaurants in musea. Als je goed zoekt zijn ze er wel en om jullie een handje te helpen, maakten wij een rijtje van onze favo restaurants & bars, gecombineerd met de mooiste kunst.

Stedelijk Museum

Met openingstijden van 08:30 tot 00:00 is dit nu al voor menigeen één van de fijnere plekken om te ontbijten, lunchen, dineren of gewoon een kopje koffie te drinken. Hier zit je de hele dag lekker – zowel binnen als buiten-, en kan je ook terecht wanneer je niet het museum in bent geweest.

Hoewel de kaart vol staat met klassiekers (hamburger, ravioli, steak tartare en oesters), heeft bijna elk gerecht wel z’n eigen twist. Zo serveren ze de burger met truffelmayo, hebben ze een tonijn- en zalmvariant op de tartare en serveren ze typisch Hollande gerechten als  salade met ossenworst en Amsterdamse uitjes en een garnalencocktail.

Stedelijk Museum
Museumplein 10, Amsterdam

Bron: Concern

Groninger Museum 

Wanneer je vanaf het station de stad Groningen inloopt, loop je er standaard voorbij: het Groninger Museum, inclusief het bijbehorende restaurant Mendini. Voor veel Groningeres een plek van doorlopen en haasten, maar voor vele kunstliefhebbers dé plek bij uitstek voor een mooi kopje koffie, lunch of borrelhap.

In tegenstelling tot de meeste andere restaurants is Mendini alleen geopend van 10:00 tot 18:00, waardoor je hier helaas niet kan dineren. Toch raden we het je zeker aan, al is het alleen al om even te genieten van de bijzondere sfeer die huist in het restaurant, én het museum. Wel moeten we zeggen dat de kaart helaas weinig origineel is, maar dat mag de smaak zeker niet drukken!

Mendini
Museumeiland 1, Amsterdam

Hermitage

Restaurant Neva in de Hermitage te Amsterdam is voor velen een oude bekende en ook Culy is fan. Hier geniet je van pure gastronomie in een bijzonder mooie setting, met de sfeer van alle prachtige kunstwerken en schilderijen die de Hermitage huisvest. Neva is dan ook de plek bij uitstek voor een smaakmakende lunch in combinatie met kunst & cultuur.

Wie al het prachtige eten maakt? Dat is Ricardo van Ede, ook wel de jongste kok met een Michelinster genoemd. Helaas is het sinds 6 mei niet meer mogelijk te genieten van een diner, maar gelukkig is de lunch meer dan goed en ook zeker de moeite waard.

Neva
Amstel 51, Amsterdam

Eye Amsterdam

Eén van de nieuwste aanwinsten in Amsterdam is het prachtige Eye filmmuseum (inclusief bioscoop) aan het IJ in Amsterdam. En wat schreeuwt er meer om lekker eten dan een goede film en een middag strentelen door een museum? Juist! Eye heeft daarom ook een prachtige bar-restaurant, inclusief nóg mooier uitzicht over het IJ en de stad Amsterdam.

De kaart is uitgebreid en uitdagend maar precies genoeg met leuke gerechtjes als dungesneden kalfsmuis met makreelmayonaise en kabeljauw medaillon met gamba’s en gekaramelliseerde witlof.

Eye Bar-restaurant
IJpromenade 1

Bron: Eye

Dodrechts museum

Het Dordrechts museum is voor velen nog onbekend, maar wanneer je het prachtige pand binnenstapt, weet je meteen dat je de juiste keus hebt gemaakt. Niet alleen het museum zelf is de moeite waard (ruim 400 jaar Nederlandse schilderkunst), maar ook het bijbehorende restaurant Art & Dining is een echte aanrader.

De sfeer is er relaxt, het interieur modern en het eten smaakt altijd goed. Daarnaast ligt het op een mooie locatie, midden in het museum, en zouden we bijna vergeten de vertellen dat een bezoekje aan het museum ook echt niet mis is. Leuk om te weten: alles is biologisch. Daar houden wij van!

Art & Dining
Museumstraat 40, Dordrecht

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.