Redactie
Redactie Inspiratie 26 nov 2012
Leestijd: 3 minuten

Culy was erbij: de uitreiking van de Michelinsterren 2013

Je proeft de spanning. Al meteen vanaf het moment dat de chefs (en pers) binnendruppelen bij Hotel Management School Maastricht. De verwachtingen zijn hooggespannen. Want eindelijk is er weer een officiële presentatie van de nieuwe Michelingids in Nederland. Iedereen vraagt zich af waarom. Krijgt Nederland er een derde 3-sterrenrestaurant bij? En is het dan Beluga die vandaag die derde ster ‘wint’? Culy was erbij!

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Er is de afgelopen weken flink over gespeculeerd. Op Twitter, in bijna elke krant en natuurlijk in de vakbladen. Bijna iedere chef, restaurateur of recensent heeft er wel iets over gezegd. En vandaag gaan we erachter komen wie het bij het rechte eind had. Tijdens een officiële uitreiking nog wel… Natuurlijk wordt de spanning zorgvuldig opgebouwd. Er komt dus eerst een rits sprekers aan het woord. De burgemeester – die meteen een pleidooi voor Maastricht als culturele hoofdstad 2018 houdt – de directeur van Koninklijke Horeca Nederland en foodtrendwatcher Hans Steenbergen. Hij praat alles aan elkaar totdat Charles de Perre van Michelin het stokje overneemt. Want pas dan kan het echt beginnen.

burgemeester

De spanning stijgt…
Vanaf dit punt neemt de presentatie een wending. Allereerst omdat meneer Michelin (natuurlijk) een enorm Frans accent heeft. Maar vooral omdat wat hij zegt ertoe doet. Hij gaat bekendmaken hoe de verdeling van de sterren er voor het aankomende jaar eruit ziet. De spanning (en de tempertuur in de zaal) neemt toe… Om daarna verrassend snel tot een kookpunt te komen. De namen van de nieuwe restaurants met een ster worden opgenoemd. Er barst al bij het noemen van de eerste naam een enorm applaus los. Chefs slaken kreten van blijdschap en de rest van het publiek zorgt voor een staande ovatie. Dit ritueel herhaalt zich bij het noemen van de nieuwe namen die toe te voegen vallen aan de rij van twee sterrenrestaurants. En dan blijft het stil. Iedereen lijkt z’n adem in te houden.

fotos4gewonnen

En het blijft nog even stil…
Ligt het aan zijn Franse accent of zei hij het nu echt? Er komt in 2013 géén nieuw 3-sterrenrestaurant bij! Het blijft lang stil. Alsof de adem van het publiek even stokt. En voordat het geroezemoes begint, zorgt Charles er snel voor dat er foto’s van de eigenaren van een nieuwe ster gemaakt kunnen worden. De pers snelt naar het podium. De rest van het publiek mort nog even na. Het blijkt dat lang niet iedereen de zuinigheid van Michelin begrijpt. Maar lang treuren de chefs en restaurateurs niet. Veel van hen hebben hun ster(ren) behouden. En de totale lijst aan sterrenrestaurants in Nederland telt maar liefst 101 trotse eigenaren. Dat is niet mis!

hansendanielle

Sterrenstof (tot nadenken)
Toch blijf je erover nadenken. Is het terecht? Is Nederland (nog) niet toe aan een derde 3-sterrenzaak? Is het misleidend van Michelin? Of is het juist slimme marketing om in Maastricht een presentatie te organiseren, terwijl HET restaurant van de stad – Beluga – niet beloond wordt met een extra ster? Misschien is het wel een statement. Dat Michelin een instituut is. En proberen ze ‘de romantiek’ hiervan in stand te houden. Door ondoordringbaar en ongrijpbaar te blijven. Want – eerlijk is eerlijk – dat maakt de bekendmaking van de sterren voor volgend jaar (2014) wel extra spannend.

lobbyverdwaaldwatzegthans

Dit is de nieuwe lijst van alle sterrrenrestaurants in Nederland:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.