Redactie
Redactie Inspiratie 10 nov 2012
Leestijd: 3 minuten

Culy vertelt: de leukste markten van Amsterdam

Wat is er nou fijner dan in het weekend (of doordeweeks) de lekkerste, meest verse en vooral ambachtelijke producten te halen? Juist! Op de markt ben je dan aan het juiste adres. Culy zocht de – naar ons idee – leukste markten van Amsterdam uit.

Wat: Pure Markt
Waar: Park Frankendael 
Wanneer:
Iedere laatste zondag van de maand
Waarom:
Elke zondag is het weer een feestje wanneer de Pure Markt haar vleugels uitslaat op één van de fijne, wisselende locaties. Wij vinden de markt in het Frankendael Park de leukste locatie omdat de markt hier het grootst is en hierdoor het aanbod ook. De Pure Markt staat voor ambachtelijk, lekker eten, creativiteit en duurzaamheid en heeft een groot aantal vaste maar ook steeds wisselende aanbieders. Denk hierbij aan het Vlaamsch Broodhuys, Zilt & Zalig oesters en Raspberry Max maar ook kleinere producenten als bijvoorbeeld Hottie Sambal. De lekkerste dingen kan je hier halen en ter plekke op eten, of gewoon mee naar huis nemen.

Pure Markt

puremarkt

Tip: Ga langs bij de altijd gezellige oesterman Marcus van Zilt en Zalig en geniet van zijn prachtige oesters onder het genot van een Bulgaarse bubbel wiens stal meestal naast Zilt & Zalig staat (slim!).

Puremarkt3

Wat: Noordermarkt
Waar:
Aan de voet van de Noorderkerk
Wanneer:
Iedere zaterdag van 09:00 tot 16:00
Waarom:
De Noordermarkt, ook wel de Boerenmarkt genaamd, is één van de weinige markten in Amsterdam met alleen maar biologische producten, vers van de boerderijen. Wij vinden de Noordermarkt zo leuk omdat deze niet zo massaal is en met maar ongeveer 30 kramen wordt de kwaliteit gewaarborgd.

Noordermarkt ofwel Boerenmarkt

noordermarkt

Tip: Uiteraard kom je hier voor biologische producten maar wij zijn toch wel echte fans van het brood wat heerlijk zacht van binnen en goed knapperig van buiten is, vaak nog warm wanneer je het in een papieren zak meeneemt.

Noordermarkt2

Wat: Lindenmarkt 
Waar:
Lindengracht
Wanneer:
Zaterdag van 09:00 tot 16:00
Waarom:
De Lindenmarkt ligt in het hart van de Jordaan, net om de hoek van de Noorderkerk en is wellicht één van de fijnste markten voor culy’s in Amsterdam. De markt is ontzettend groot en telt wel 230 kramen! De leukste marktventers verkopen de lekkerste producten die over het algemeen van goede kwaliteit zijn. Daarnaast voel je op de Lindenmarkt de sfeer van de buurt ontzettend goed, de gezelligheid van de Jordaan is overal te voelen.

Tip: Haal je verse vis bij de grote viskraam aan het begin van de markt (aan de kant van de Noorderkerk) en geniet na afloop van een stuk appeltaart bij café Winkel die zó lekker is dat je de weken erna er elke dag naar zal smachten.

lindenmarkt2

Wat: ZuiderMRKT
Waar: 
Willemsparkweg 100
Wanneer:
Elke zaterdag
Waarom:
Door de jaren heen verdwenen veel ambachtelijke winkels als de bakker, de slager en delicatessenzaakjes uit Amsterdam Zuid. Erg jammer vond een drietal vrienden, dus besloten ze te kijken of het mogelijk was een markt op te richten om zo het aanbod in de buurt te verruimen. Sinds september 2011 is de ZuidrMRKT een feit en het is een waar succes!

Ondernemers staan op de wachtlijst om een kraam te bemachtigen en ook de bezoekers vinden het een verrijking. De ZuidrMRKT biedt van alles aan en daardoor is er voor ieder wat wils, maar wat wij vooral zo leuk vinden is dat het een échte buurtmarkt is. De markt wordt namelijk gerund door de buurt, mensen kunnen lid worden en zo hun steentje bij dragen, of zo en nu en dan helpen bij één van de kramen.

ZuiderMRKT

Tip: Haal de allerlekkerste (venkel)worst bij Brandt en Levie en bij de kraam van Rainarai lekkernijen uit de Nomadische keuken.

Vind je dat er een markt ontbreekt in Amsterdam, dan wel in de rest van Nederland? Laat het ons vooral weten!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.