Redactie
Redactie Inspiratie 22 jan 2012
Leestijd: 10 minuten

Culy test… 3-daagse sapkuur van Sapmeesters

Voor Culy testte ik (Monique) de 3-daagse sapkuur van Sapmeesters, een Amsterdams bedrijf gespecialiseerd in sapjes & detoxkuren.

Een ideale manier om in korte tijd wat gezonder aan te doen, je lichaam te ontgiften (voor zover dat mogelijk is in 3 dagen) en een beetje af te vallen. Dat laatste was zeker niet de voornaamste reden, omdat het naar mijn idee geen goede manier is om snel gewicht te verliezen. Zodra je weer normaal eet, kom je toch wel weer aan. Maar enfin, een goede manier om een paar dagen extra bewust & gezond met je lichaam om te gaan.

Ik hield een dagboekje bij, en deel graag al mijn ervaringen met jullie – open en eerlijk.

culy0002

De tas is thuisbezorgd!

culy0005

Alle sapjes zijn vers gemaakt en dus ook beperkt houdbaar.

culy0006

Sapje 1 & 2

culy0008

De soepen

culy0003

Het zakje met alle thee, kleipoeder, vezels, bouillon en supplementen, plus het menu

culy0004

De ochtend shotjes

culy0009
culy0010
culy0011

Dag 1

Het is dinsdag, de kuur is begonnen. Aangezien ik het pakket pas na 10 uur ontvang, sla ik de healthshots over en begin ik meteen met Sapje Nummer 1: de Super Berry. Dat betekent sinaasappel, cranberry, zwarte bes, bramen, acai en goji bessen. Klinkt heel gezond, en dat is het ook. Maar: lekker! De consistentie is lekker dik, zodat het flink vult. Het is net zo zoet als veel sapjes die je bij een sapbar haalt, maar er zitten totaal geen suikers bij. Very good.

Tussendoor neem ik de voedingssupplementen die er bij geleverd zijn: Multivitaminen, Chlorella (een gezonde alg), Probiotica (“goede” darmbacteriën), Psylliumvezels (ook goed voor je darmen) en Visolie (voor omega 3 vetten).

Als ik ga lunchen met een vriendin, bestel ik alleen een groot glas heet water. De serveerster kijkt me een beetje gek aan, maar vol goede moed hang ik mijn eigen kruidentheezakje erin. Lekkere thee, trouwens! De meeste kruidenthee vind ik zelf erg smerig, maar dit smaakt als een kruising tussen een fruitthee en groene thee. Als vriendin A. twee kroketten op brood bestelt, kijk ik even verlekkerd. Gelukkig heb ik totaal geen honger, anders zou ik zijn gezwicht.

Photo 17-01-12 12 38 12

Vlak voordat ik sapje 2 pak (deze mag je tussen 11.00 en 14.00 uur), krijg ik een motiverend mailtje van de Sapmeesters om me veel succes te wensen, plus een aantal tips. Tof! Sapje 2 is knalgroen en blijkt megalekker. Ik geef toe: op papier klinkt een mix van komkommer, bleekselderij, appel, sla, spinazie, citroen, peterselie en zeezout nou niet echt aantrekkelijk. Maar het blijkt onwijs lekker én fris. Dat had ik nooit verwacht! Ook dit sapje is vrij dik en vult daarom goed.

Later in de middag een zakelijke afspraak voor Culy, mijn derde sapje: Red Veggie met wortel, appel, biet, venkel, peterselie en hennepzaad (!) gaat gewoon in een glas, zodat niemand last heeft van mijn sapkuurtje. Prima te doen. Ik vul het sapje aan met de extra bijgeleverde tarwezemelen met lijnzaad. Daardoor vult hij iets meer en is het extra goed voor je stoelgang. Ik schrok even van het hennepzaad (lekker stoned je sapkuur door?!), maar dit blijkt totaal geen spacy bij-effect te geven :-)

Een noot tussendoor: ik moet bijna elk kwartier naar de wc om te plassen. Ik heb nog nooit zo vaak geplast! Okee, dit is niet echt Culy, maar is wel essentiële informatie om te vertellen bij dit report. Het voelt overigens wel heel reinigend…

Photo 17-01-12 16 02 15

‘s Avonds mag ik een (vegetarisch) soepje; het wordt de tomatensoep met basilicum, wortel, knoflook en oregano. Mijn vriend vindt het een beetje sneu voor me, en legt er heel culinair (!) een blaadje basilicum op. De schat! De soep is lekker, smaakt precies zoals een tomatensoep in een restaurant, en goed gevuld. Toch moet ik hier heel eerlijk zijn (anders zou het geen echt report zijn, toch?): ik had enorme behoefte aan iets hartigs, iets om op te kauwen. De sapjes en ook de soep zijn superlekker, maar je mist toch ook wat bite. Dus besloot ik te zondigen en een stukje boerenbrood bij de soep te eten. Heel erg, I know, maar ik moest even een andere consistentie proeven dan alleen vloeibaar… Als toetje neem ik de venkelthee. Yum!

culy0001

Dag 2

Enigszins schuldig over het cheaten van gisteravond sta ik op. Lekker, koffie! O, oeps. Mijn sapkuur. Dat is even wennen; ik sta ‘s ochtends altijd op met een grote latte macchiato. Met magere melk en weinig suiker, maar toch. Dat mag nu niet. Nu is het tijd voor m’n ochtend shotjes: warm water met citroen, een Cranberry shooter en een aloë vera drankje. De eerste is erg zuur (joh), de tweede okee (ook zuur), en de derde is apart. Een beetje zoet, een beetje zuur… een vrij onbekende smaak. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik alle drie de shotjes lastig vindt om snel weg te krijgen.

Even later op kantoor volgt sapje 4: de Super Berry, exact dezelfde als gisterochtend. Jammer, maar gelukkig is -ie erg lekker. Tot een uur of 11 zit ik eraan te slurpen, en dan is het alweer bijna tijd voor de volgende fles. Met de volgende fles maak ik een switch: in plaats van 5 neem ik 6 (en later dan 5 in plaats van 6). Dit omdat ik wel zin had in wat afwisseling, en twee ‘rode’ sapjes me een beetje eentonig leek. Het groene sapje is friszuur maar toch erg smakelijk.

Ik merk overigens dat ik energieker ben en mijn huid straalt, maar dat ik bij inspanning – een halfuur fietsen bijvoorbeeld – wel iets licht in mijn hoofd ben. De Sapmeesters raden dan ook zware inspanning af tijdens je kuur. Gelukkig heb ik het verder vrij rustig en ben ik vooral veel aan het werk op kantoor en heb ik leuke afspraken buiten de deur. Tussendoor maak ik een drinkbouillon met het vegetarische bouillonpoeder wat ook bij het pakket zit.

Het 6e sapje nuttig ik samen met een ‘lotgenote’, freelance copywriter Sabine de Witte. Via Twitter kwamen we erachter dat we allebei precies dezelfde kuur op precies dezelfde dagen doen! Dat moest gevierd worden, en praten over je kuur is het leukste met iemand die het zelf ook doet. We dronken ons laatste sapje van de dag bij Stock in Amsterdam (waar we voor de vorm ook maar een water bestelden…). Ook dit sapje blijkt lekker: wortel, appel, aardbei & framboos met gember en kaneel. Die laatste maakt het lekker zoet.

ae42379641f411e1a87612313804ec91_7

Dan is het tijd voor de soep van vanavond: huisgemaakte vegetarische linzensoep met prei, winterwortel, knoflook, peterselie en selderij. Wederom een super lekker soepje, en gelukkig heb ik geen brood in huis :-). ‘s Avonds vind ik het erg moeilijk om niets meer te eten; ik ben zo gewend aan een toetje, een koekje of een glas frisdrank. Zo gek dat je bijna voelt dat je verslaafd bent aan dat soort dingen! Om toch een bite te kunnen proeven, snijd ik een rauwe rode paprika die ik nog in huis had liggen.

Vlak voor het slapengaan neem ik het klei-drankje. Dit is groen klei-poeder wat je mixt met lauwwarm water en opdrinkt voordat je naar bed gaat. De smaak is niet vies, maar vooral heel erg… raar. Ik slikte het wel zo snel mogelijk door, want als je het in je mond houdt, voel je de kleikorreltjes (en da’s niet echt een feest).

Oja: ook vandaag was het weer non-stop plassen. Mijn collega’s zagen me elk kwartier naar de wc gaan om vijf seconden later weer naar buiten te komen…

culy0002

Dag 3

De laatste dag van de sapkuur begint slecht. Ik word ongesteld, ben zwaar verkouden en heb keelpijn, maar dat komt gelukkig niet door de sapkuur. Wel merk ik dat ik weinig kan hebben. En niet slim: ik moet vandaag Amsterdam door fietsen en lopen voor allerlei afspraken. En dan merk ik: dit werkt niet als je een sapkuur aan het doen bent. Erg dom van mezelf. De ochtendshotjes vallen niet goed.

Sapje 1 gaat nog wel (die is weer lekker, en ik vul hem aan met vezels), maar het tweede sapje breekt me op. Ik heb meer nodig vandaag. Ik besluit nog een bouillon te nemen (lekker warm met de Nederlandse kou!), maar aan het eind van de middag breek ik. Hoewel ik totaal geen honger heb (die sapjes vullen écht goed), mijn lichaam (of geest?) snakt naar koolhydraten, of tenminste iets ‘vasts’.

Als ik rillend op de bank lig (‘het koud hebben’ werd me al gewaarschuwd als bijwerking, maar ik merk het nu pas) en licht in mijn hoofd word, besluit ik een stukje light peperkoek te pakken. Pfoe, dat helpt iets. En zo maak ik de dag af, met nog een sapje en een soep, en heel af en toe iets lichts te eten. Ik weet dat het niet de bedoeling was, maar mijn lichaam heeft het blijkbaar nodig – ik heb teveel hooi op m’n vork genomen qua inspanning.

Ik krijg wel een enorm helder moment (epiphany!): zodra ik iets vasts eet, begint mijn maag te rommelen en voel ik echt wat eten met je kan doen. De afgelopen dagen was het zo ‘rustig’ in mijn maag en darmen, dat je bijna vergeet hoe het ook alweer voelt als je wél eten (zeker als het koolhydraten zijn). Deze kuur heeft me dus zeker veel bewuster gemaakt over wat je in je mond stopt en wat dat eten met je doet.

culy0012

Conclusie

Ook al waren het maar 3 dagen: deze kuur is enorm verhelderend voor me geweest. Detoxing voor mijn lichaam, maar eigenlijk vooral voor mijn hoofd. Wat zijn mijn conclusies?

– De sapjes zijn allemaal enorm lekker. Natuurlijk verschilt iedereen van smaak, maar ik was er enorm blij mee. Ook de soepen waren superlekker. Aan de kleidrankjes en de ochtendshotjes moest ik wennen, die waren niet echt een traktatie.

– De vezels en supplementen hadden direct een positieve werking op mijn maag & darmen, dat kon ik meteen merken. Daarnaast heb ik zoveel moeten plassen tijdens deze kuur, dat je je automatisch minder ‘opgeblazen’ voelt en een stuk schoner.

– Ik heb geen moment last gehad van een hongergevoel, terwijl ik daar het meest bang voor was. De sapjes, soepen, aangevuld met de bouillon en thee, zorgen ervoor dat je echt vol zit. Wel had ik last van ‘lekkere trek’; ik miste hartige dingen met een bite.

– Ik heb de koffie, alcohol en frisdranken totaal niet gemist! Okee, één ochtend dacht ik aan koffie, maar dat was puur gewenning. Geen moment heeft er een glas cola of een fles wijn door m’n hoofd gespookt. Zal ik het volhouden om dat (vrijwel) te bannen uit mijn eetregime?

– Zoals je bij Dag 3 kon lezen, is het echt af te raden om je (zwaar) in te spannen tijdens de kuur. Dat had ik al wel gelezen in de handleiding, maar ik voelde me zo fit en energiek dat ik dacht dat het geen kwaad zou kunnen. Oei, wel dus. De afsluiting van dag 3 was niet iets om trots op te zijn, en ik baal dat ik de kuur niet volledig netjes heb kunnen doen. Maar ook ben ik blij dat mijn lichaam goede signalen af geeft én dat ik ze herken: als je te licht wordt in je hoofd en helemaal koud aan voelt, moet je je lichaam gewoon iets gunnen.

– Bovenal heeft de kuur me veel bewuster gemaakt van wat ik allemaal eet & drink. Als je normaal (of te veel) eet, merk je vaak niet wat voeding met je doet. Maar zodra je er mee stopt en een paar dagen alleen fruit & groente en wat vezels eet, en dat ook nog in vloeibare vorm, dan merk je opeens wat dit voor effect heeft. Als het ware is mijn voedingspatroon eventjes ‘gereset’. En dat is misschien nog wel de allerbeste les van deze kuur!

Kortom: ik raad deze kuur zeker aan. Niet om af te vallen, maar om je lichaam te reinigen en vooral bewuster te worden. Zelfs de grootste snoepkonten die denken dat ze hiermee honger zullen lijden, kunnen dit volhouden. Echt waar. Maar: niet aan te raden als je veel zware dingen moet doen en je enorm in moet spannen. Meer info: www.sapmeesters.nl.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.