Redactie
Redactie Inspiratie 28 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… restaurant Zarzo* in Eindhoven

In restaurant Zarzo* combineert chefkok Adrian Zarzo zijn Spaanse en Nederlandse roots tot gerechten die zo indrukwekkend zijn, dat ze eind vorig jaar werden bekroond met een Michelinster.

Dat Zarzo’s sommelier ook nog eens werd uitgeroepen tot meest talentvolle sommelier van het jaar, liet Culy’s Emma zich geen twee keer zeggen. Op naar Eindhoven!

Modern maar gemoedelijk

Wat direct opvalt als je binnenkomt en via de trap naar beneden gaat, is de prachtige open keuken waar je chef Zarzo en zijn team vol passie te werk ziet gaan.

Wie het geluk heeft om op een van de banken aan de tafel te zitten, kan de hele avond de keuken binnen gluren. De ruimte is modern ingericht, maar met veel warme rode tinten waardoor de sfeer meteen gemoedelijk is.

Zarzo

Bij Zarzo kun je kiezen uit een vier, vijf of zes-gangen menu, respectievelijk 52, 62 en 78 euro. Ook is het mogelijk om à la carte te bestellen of ‘s middags een drie gangen lunchmenu te bestellen voor 39 euro.

Wij genieten deze avond van vijf gangen en een legio aan verrukkelijke amuses, allemaal gepaard met heerlijke wijnen uit Ribera del Duero, een wijngebied in Noord-Spanje.

Doordat dit wijngebied vrij hoog ligt, zijn de verschillen in temperatuur tussen de winter en zomer, of dag en nacht enorm groot. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s.

Goed begin

We beginnen de avond met maar liefst vier amuses, waaronder de ‘pizza funghi’, in de vorm van een flinterdun toastje met paddenstoelen, bonen en truffel. De umami spat er werkelijk vanaf; een heel goed begin.

Hiernaast wordt een toastje van krokante kippenhuid geserveerd met daarop een crème van basilicum getopt met Parmezaanse kaas en piment. Met knapperig gebakken huid maak je ons op elk moment van de dag blij, dus ook deze amuse is een groot succes.

Genieten pur sang

Dan volgt de gang waar we eigenlijk nog steeds helemaal stil van zijn. Tartare van rund met ansjovis, mierikswortel en gepofte quinoa (zie de foto hierboven). Met een blaadje van de Oost-Indische kers om hapjes mee te scheppen en uit het knuistje te eten. Verraderlijk simpel maar oh zo lekker. En door de ansjovis erg hoog op smaak, genieten pur sang.

De volgende gang van zeebaars, Kalamata olijven en saus van Ribera del Duero-wijn is lekker. De vis is helaaas een tikkeltje droog, maar de olijven en rode wijnsaus maken een hoop goed. Toch denken we stiekem nog met liefde terug aan de tartare van daarnet.

De zwezerik die vervolgens wordt geserveerd brengt daar gelukkig verandering in. De zwezerik is stevig aangezet en daardoor heerijk gekarameliseerd en diep van smaak.

De gefrituurde garnaaltjes die er op liggen zorgen voor een extra klap umami en de linzen zijn op smaak gebracht met sherry azijn, waarvan de frisheid prachtige balans in het gerecht brengt. Dit is lekker, héél lekker…

De wilde eend die hierna volgt is perfect gegaard en wordt geserveerd met aardpeer en braam.

Als dessert krijgen we een decontructed cheesecake, met poeder van meringue, cake, blauwe bessen en lemon curd los in een mengkom, zodat je elke hap zelf kan samenstellen. Heerlijk.

Conclusie

Als je net als wij een umami-lover bent, moet je zeker een bezoekje brengen aan Zarzo, want deze smaak kwam in veel van de gerechten terug.

Hoewel alle gerechten goed waren, hebben de tartare van rund en de zwezerik de meeste indruk op ons gemaakt.

Zarzo*
Bleekweg 7, Eindhoven

Foto’s: Jan Bartelsman

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.