Culy ontdekt… het authentieke Engelse platteland voor foodies

Culy’s Simone vloog onlangs naar Birmingham. Ze neemt je mee op reis naar het echte oud-Engelse platteland, langs statige landhuizen, organic farm shops, romantische dorpjes en – niet te vergeten – de beste, typisch Engelse, culinaire hotspots. Echte vleesliefhebbers opgelet, want uit dit gebied komt tevens heerlijk premium quality rundvlees. Lees snel verder.

In het gebied ten zuiden van Birmingham, een stad die ook wel ‘tweede culinaire hoofdstad van Engeland’ genoemd wordt, kunnen zowel natuurliefhebbers als foodies hun hart ophalen. Het glooiende, groene landschap is overweldigend en sereen tegelijkertijd. Struinend door de kleine straatjes van omliggende plattelandsdorpjes lijkt het wel of de tijd hier heeft stilgestaan.

Kleurrijke cottages, uitgestrekte weilanden, imposante klassiek-Engelse landhuizen en authentieke slagerijen en delicatessenwinkeltjes: dit is Engeland zoals je altijd al hóópte dat het zou zijn.

De Engelse keuken ontraadseld
Door de rijke geschiedenis van Engeland zijn er in de Britse keuken invloeden uit alle windstreken terug te vinden. En hoewel deze keuken niet bepaald bekend staat om zijn verfijnde, elegante gerechten zijn er wel degelijk pareltjes te ontdekken op culinair gebied. Dat dit verder reikt dan de beroemde fish & chips en Afternoon Tea bewijzen de heerlijke gerechten die we tijdens onze reis voor onze neus kregen.

Zo proefden we het verschil tussen rundvlees van het Aberdeen Angus en het Longhorn ras (beide goddelijk; het Aberdeen Angus vlees wat vetter en malser, het Longhorn steviger en met meer bite), peuterden we een heerlijk recept voor klassieke Horseradish sauce (mierikswortelsaus) los bij de chique vrouw van gepassioneerd farmer Richard van de Huntsham farm en ontdekten we Beef tea (een soort bouillon van rundvlees, van oudsher gegeten om aan te sterken). Engeland geen eigen keuken? Duidelijk een vooroordeel!

Culy maakte een selectie van vier hotspots die geen enkele foodie mag missen bij een bezoekje aan dit prachtige land. Houd er wel rekening mee dat onderstaande locaties op minimaal 45 minuten afstand van elkaar liggen. Een comfortabele auto en goed gezelschap zijn dus aan te raden!

Wij reisden vanaf Birmingham naar de streken Warwickshire, Oxfordshire en Gloucestershire om te eindigen in Herefordshire. 

Dé culinaire hotspots

1. Daylesford organic farm
Voor de lekkerste biologische versproducten en delicatessen, verrukkelijke organic brownies en goedgevulde salades moet je bij de biologische boerderij en farm shop in-één Daylesford zijn. De afgelopen vier jaar heeft de boerderij al 90 (!) verschillende nationale en internationale smaak-awards ontvangen.

Bijna alle producten komen direct van het land en zijn stuk voor stuk prachtig verpakt. Dit is dé plek om souveniertjes in te slaan. Steek je liever meteen je handen uit je mouwen? Boek dan één van de toffe kookworkshops met thema’s als holistisch koken, het perfecte zomerse barbecue food en de klassieke Engelse keuken. Je boekt de workshops hier.

Organicstore-groentenOrganicstore-browniesOrganicstore-merengueOrganicstore-olijven

2. Aubrey Allen butchery shop
Proeven van het beste vlees dat Engeland te bieden heeft? Neem dan zeker een kijkje bij de award-winnende slagerij Aubrey Allen in Warwickshire. Hier komen chefs en eigenaars van toprestaurants (denk: Jamie Oliver, Heston Blumenthal) om alleen de beste lapjes Cornish lamb en Dorshester rib uit te kiezen. En wat goed genoeg is voor deze culinaire wonders, is goed genoeg voor ons, toch?

Ook voor heerlijke saus met rode bessen en rozemarijn, traditionele Engelse black pudding en méér ben je bij deze chique slagerij aan het juiste adres. Psst: Aubrey Allen is ook leverancier van het Britse koningshuis.


3. Lygon Arms hotel + restaurant
Hotels waar je én lekker kunt eten én als een prinsesje (of prins) kunt slapen zijn soms lastig te vinden. Blij verrast waren we dan ook dat dit bij Lygon Arms beide een vanzelfsprekendheid is. Hier dineer je in klassiek-Engelse stijl en geniet je van traditionele gerechten gemaakt van lokaal geproduceerde ingrediënten. Bestel de rundercarpaccio met bloemkoolpuree, beef tea met pasteitjes van ui en zacht gebraden ossenhaas met knolselderij puree met truffel en honing.

Wat is er fijner dan na een lange dag op foodie hunt jezelf te laten zakken in zo’n ultra comfortabel hotelbed? Ook om te slapen moet je bij Lygon Arms zijn. Alle kamers zijn weer nét even anders (sommigen in oud-Engelse romantische stijl ingericht, andere moderner) maar stuk voor stuk geweldig ingericht. Tip: loop ‘s ochtends nog even het dorpsstraatje in want er zitten een aantal niet-te-missen kookwinkels in de buurt!

Ossenhaas met knolselderijpuree met honing en truffel, wilde paddenstoelen, Daupinoise aardappeltjes (gegratineerd met kaas en ei) en een saus van rode wijn.

4. The Falkland Arms
Een bezoek aan Engeland is natuurlijk niet compleet zonder minimaal één pub van binnen te hebben gezien. Wil je zéker weten dat je niet teleurgesteld wordt? Stap dan in de auto en rijd naar de  The Falkland Arms voor één van Falkland’s geroemde biertjes of whiskey’s. Toegegeven: de pub ligt gelegen in de middle of nowhere, maar dan héb je ook wat.

Trek gekregen? Ga voor een traditionele pub lunch en bestel de Butcher board met in de oven geroosterde ham en Scotch eggs and pork pie (een hardgekookt ei omhuld met vlees en broodkruim). De kaart is simpel maar goed, de inrichting om nooit weer te vergeten. Neem ook zeker even de tijd om de omgeving te verkennen, want die is onwaarschijnlijk mooi en groen.

IMG_4538

Na 2 volle dagen het gebied ten zuiden van Birmingham te hebben ontdekt, weten we het zeker: we moéten nog een keer terug om van dat boterzachte vlees, die heerlijke organic delicatessen en – vooruit – de fish & chips te genieten. Een echte aanrader!

Met dank aan EBLEX