Redactie
Redactie Inspiratie 25 nov 2014
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt… dineren bij De Bakkerswinkel in Amsterdam

De Bakkerswinkel (in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer en Utrecht) is een klinkende formule, in 1981 opgericht door Piet Hekker. Door de jaren heen hebben zoetekauwen deze ‘winkels’, waar je ook zo lekker kunt zitten en eten, helemaal gevonden.

Maar sinds kort is de formule uitgebreid: bij De Bakkerswinkel op de Westergasfabriek (Polonceaukade 1 in Amsterdam) kun je nu ook dineren, onder de naam: “de Bakkerswinkel kookt”. Vooralsnog alleen op vrijdag en zaterdag; als de testperiode geslaagd blijkt, zullen de dagen én locaties uitgebreid worden.

Culy’s Monique toog naar haar favoriete Bakkerswinkel en bestelde eens niet scones met lemon curd, maar allerlei hartige hapjes.

Culy ontdekt…

De locatie is uiteraard hetzelfde, maar de aankleding is anders deze zaterdagavond. De tafels zijn ingedekt, kaarslicht flakkert, wijn wordt ingeschonken en in de keuken ruik ik geen appeltaart, maar buikspek.

Het menu op tafel is een grote papieren placemat, waarop ik zowel gerechten als wat uitleg over de visie vindt. “Zoveel mogelijk van het dier gebruiken” en “puur koken” voeren daarin de boventoon. De – ontzettend attente – gastvrouw van de avond vertelt dat chef Andy Verdonk losjes uitgaat van het ‘head to tail’-principe. Verwacht dus geen hartjes en niertjes op de kaart, maar wél buikspek, bloedworst, eendenbout, paté en rilette.

De gerechtjes zijn formaat tussengerecht, zodat je naar hartelust kunt delen met je tafelgenoten. Naast deze gerechten zijn er borrelhapjes (zoals olijven, noten, brood, et cetera), bijgerechten (roseval aardappeltjes, verse groenten, salade) en wekelijkse specials. Uiteraard staan er ook een aantal desserts op de kaart, en daarbij blijft de Bakkerswinkel goed bij z’n leest: cheesecake, brownie, amandeltaart en een kaasplankje.

En wat vinden we?

De kaart is lekker stoer, Hollands en no-nonsense, en vooral érg lekker. De geroosterde tomatensoep krijgt een kick door de toegevoegde citroenzest en olijfolie, de eendenrilette is sappig en vettig, de venkelsaucijs hoog op smaak en de gebakken bloedworst met appel brengt ons terug naar Limburg. Erg goed. Het nagerecht, amandeltaart met een bijzondere sinaasappellikeur, sluit het geheel perfect af.

Als we buiten staan kijken we nog eens om: waren we net écht bij ‘onze’ Bakkerswinkel? Het is even omschakelen als je er normaal gesproken alleen komt voor thee en taart. Maar wij gunnen hen deze uitbreiding van harte; dus reserveert allen gauw (020–6880632) en laten we hopen dat De Bakkerswinkel ook op de andere vijf dagen in de week gaat koken. Dan komen wij terug voor het krokante buikspek!

Onderstaande foto’s geven een impressie van ons diner. Wij kregen alles in zeer kleine porties om te proeven; normaliter zijn de porties dus groter!

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.