Redactie
Redactie Inspiratie 7 jul 2012
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt de regio Poitou-Charentes in Frankrijk: Futuroscope

Culy’s Sanne was onlangs in Frankrijk om de regio Poitou-Charentes op culinair gebied te verkennen. Wat zijn de hotspots en welke culinaire plekken mag je absoluut niet missen? Je leest het de komende tijd op Culy.nl.

In dit artikel vertellen we je alles over de het futuristische park Futuroscope dat op 10 kilometer afstand van de stad Poitiers ligt. Want hoe gek het ook klinkt, in dit pretpark vindt je meer dan enkel een vette hap voor veel geld. Het park is absoluut een bezoekje waard, zowel voor het eten als het park zelf.

Futuroscope is niet een pretpark zoals we die normaal gesproken kennen; met achtbanen, wildwaterbanen en andere attracties. Het is een open park gebouwd als ‘de stad van de toekomst’ met bioscopen en filmbelevenissen in 3D en 4D en IMAX. Het park bestaat uit 20 verschillende gebouwen met elk weer een andere filmbelevenis, attractie of voorstelling.

Het bijzondere aan het park ligt niet allen bij het soort attracties wat ze aanbieden, maar zeker ook op culinair gebied. Het park heeft namelijk 5 verschillende restaurants waar je ‘normaal’ (ten opzichte van andere pretparken, waar vaak enkel vette happen worden aangeboden) kan eten.

Het meest bijzondere restaurant is Le Cristal, wat het restaurant van de toekomst betekent. Culy prikte hier een vorkje mee.  In deze zaak kunnen de bezoekers van het park kennismaken met de moleculaire keuken. Futuroscope wil dit wel zo laagdrempelig mogelijk houden; voor een kleine prijs krijg je de basis van het moleculaire koken op je bord.

De menukaart van het restaurant is zo vormgegeven dat het net op een soort metrokaart lijkt. Zo kan je zelf je eigen menu samenstellen, of kiezen uit een van de aangegeven menuutjes. De gerechten op de kaart zijn geïnspireerd op de attracties uit het park ; ook de namen van de gerechten, zoals Moonfly Shuttle, Cyberworld Gallery en Starry iMagic Stage verwijzen naar het futuristische park.

De gedekte tafel bij Le Cristal die voor ons klaar stond

Drankje-2-Le-Cristal

Het ontvangstdrankje: een mousserdende wijn met gelatineballetjes met klaproos aroma’s en een typisch Frans aardbeiensnoepje. De balletjes zijn gemaakt van een gelatine suikersiroop die eerst in warm en vervolgens in koud water gaat, waardoor de substantie zich vormt tot balletjes.

Tafel-stikstof

Nadat we zaten en het drankje in ontvangst hadden genomen begon de show. Door middel van stikstof en water stond de tafel binnen no time vol met mist.

Gamba-loempia-met-kreeftensausje-en-stikstof

Ook in de amuse werd gebruik gemaakt van stikstof. Het kreeftensausje bij de gamba loempia’s rookte niet van de warmte, maar juist van het ijs van  -180 graden.

Foie-gras-met-een-creme-van-Morel-paddenstoelen,-crunchy-chips-en-Selenia-toffee-appels

Foie gras met een crème van Morel paddenstoelen, crunchy chipjes en Selenia toffee appeltjes

Ook kan je bij Le Cristal er voor kiezen om je gerechten geblinddoekt te eten. Op die manier komen de smaken veel beter naar boven; wanneer je geen zicht hebt kan je je meer focussen op je smaakpapillen. Wij aten het voorgerecht geblinddoekt wat zeker geen gemakkelijke opgave was! Probeer de smaken maar eens te herkennen wanneer je niks ziet, en nog lastiger is het om werkelijk wat op je vork te prikken wanneer je een blinddoek op hebt.

Kalfsoester-met-een-kruidige-jus,-kegel-van-zwarte-truffelaardappel-en-groentenSchuim-van-suiker-en-klaproos

Het hoofdgerecht; kalfsvlees me t een kruidige jus en een kegel van zwarte truffelaardappel en groenten werd geserveerd met een speciaal schuim. Dit schuim lijkt een beetje op badschuim, maar gelukkig kan je deze variant, bestaande uit suiker en klaproos aroma’s, wel eten. De suiker wordt gesmolten in water tot het een siroop is. Hier worden de aroma’s aan toegevoegd en vervolgens wordt de siroop luchtig geblazen een pompje.

Assoirtiment-van-3-soorten-geitenkazen

Kaasplankje met een assortiment van 3 soorten geitenkaasjes

Planetendessert

Het dessert geïnspireerd op planeten

Wie na het bezoek aan het restaurant nog geen genoeg heeft van het moleculair koken, kan thuis zelf ook aan de slag met moleculaire starterspakketjes die ze in het park verkopen.

Later deze week meer culinaire tips uit de regio Poitou-Charentes.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.