Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 10 feb 2015
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… de culinaire hotspots van Lyon

Natuurlijk, Parijs is een heerlijke stad. Helemaal als je van lekker eten en drinken houdt. Maar als echte foodie kun je Lyon ook eigenlijk niet links laten liggen. In en om deze stad valt op culinair gebied namelijk ontzettend veel te beleven. Culy’s Joyce ontdekte de meest smakelijke plekjes van deze Franse stad.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Lyon ken je ongetwijfeld van een reis – vaak gepaard met enorme files – via de Route du Soleil naar het zonnige Zuid-Frankrijk. Dan ben je waarschijnlijk op de rondweg gebleven en ben je niet gestopt. Jammer, want deze fantastische stad verdient absoluut meer aandacht.

Lyon is namelijk de meest culinaire van alle Franse steden. Van chocolade tot worst en taart tot nougat en croque monsieurs: in en in de omgeving van Lyon vind je het allemaal!

Chokola: chocoladewinkel en school
Lyon staat bekend om diverse specialiteiten gemaakt van chocola. Coussin de Lyon bijvoorbeeld. Veel van dit soort lekkers (en meer) vind je bij Chokola, de chocolaterie van Sebastian Bouillet. In 2000 nam hij het familiebedrijf over én breidde hij uit.

Zo kun je tegenwoordig lessen bij hem volgen. Zijn winkel is een chocoladeparadijs. We wensen je succes met het kiezen uit de meer dan 40 verschillende chocoladerepen, de diverse macarons, bonbons en andere heerlijkheden.

Les Halles de Lyon Paul Bocuse: overdekt smikkelen
Ben je fan van de overdekte markthal? Ook dan is Lyon the pace to be. Al sinds 1859 bestaan Les Halles de Lyon, maar in 1971 verhuisde de markthal naar een andere wijk. Dit deed trouwens niets af aan de populariteit.

Sterker nog: in 2001 kreeg de markthal een erenaam, Les Halles de Lyon Paul Bocuse. De invloed van de culinaire held van de stad is nog altijd goed te zien bij Les Halles… op bijna elke pilaar in de markthal vind je een foto van – de eigenaar van de kraam samen met – Paul Bocuse.

Onze favorieten:

Sibilia: worst Lyonnaise
Voor rosette (worst) ga je naar Sibilia. En met een beetje geluk zie je de eigenaresse – bijna net zo’n beroemdheid als haar generatiegenoot Paul Bocuse – achter de balie zitten. Vanaf deze vaste stek houdt ze alles nauwlettend in de gaten. De kenmerkende smaak van rosette ontstaat trouwens doordat het vlees met witte peper, nootmuskaat, suiker, knoflook en rode wijn wordt gekruid. Mjam!

Maison Jocteur: tarte Lyonnaise
Nog een Lyonnaise klassieker… tarte aux praline. Wat overigens hetzelfde is als tarte a la praline. Deze eet je bijvoorbeeld bij Maison Joncteur. Je kan kiezen tussen twee varianten, een gevulde taart of een taartbodem met ‘slechts’ een jam van praline erover uitgesmeerd (beide in kleine en grote versie verkrijgbaar). En om het extra ingewikkeld te maken: allebei de varianten zijn heerlijk!

Speciale Culy-tip
In Les Halles de Lyon Paul Bocuse vind je natuurlijk ook tal van kaas- en viskramen. Maar welke is nu de beste? De jas van de eigenaar van de marktkraam vertelt je alles. Heeft de kraag de rode, witte en blauwe strepen van de Franse vlag? Dan heb je een absolute topper gevonden!

Ambachtslieden in Lyon houden namelijk wedstrijden om onderling te bepalen wie de beste is. Dus de slagers kiezen zelf de beste slager en de kaasboeren de beste uit hun gelederen enzovoorts, enzovoorts.

Crock ‘n roll: XXL tosti’s en vinyl
Natuurlijk ken je de croque monsieur, maar nergens heb je deze zo lekker gegeten als bij Crock ‘n Roll in Lyon. Hier gebruiken ze geen sneetjes witbrood, maar vers gebakken landbrood. En ook alle producten die je tussen het brood terug kunt vinden, zijn vers.

Ondertussen draaien de hippe twintigers die deze zaak runnen vol overgave bijzondere plaatjes op vinyl. Dat is onderdeel van hun concept. Net als hun croque XXL-versie. Maar kijk uit… die is alleen voor de echt grote trek.

Nougat de Montelimar: lekker ouderwets zoet
Heb je een sweet tooth? Dan vind je het vast niet erg een stukje te rijden om te ontdekken hoe nougat de Montelimar wordt gemaakt. De fabriek van Arnaud Soubeyran produceert dit al sinds 1837! Hier is het alsof de tijd heeft stilgestaan.

Heel anders dan buiten… het fabriekje is namelijk nooit verhuisd, maar de wereld is veranderd: Fabrique & Musee du Nougat zit op een modern industrieterrein. Laat dat je niet weerhouden en dompel je onder in de heerlijke, beetje ouderwetse wereld van nougat.

Met dank aan: Rhône Alpes, Lyon en Frans Bureau voor Toerisme.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.