Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 16 sep 2013
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… de culinaire hotspots van Hamburg

Op slechts een paar uur rijden vanuit Nederland ligt één van de allerleukste steden van Duitsland: Hamburg. Culy’s Joyce haalde hier haar culinaire hart op. Want in deze stad geeft het zoveel meer dan Duitse currywurst en hamburgers (ook lekker, maar soms wil je wat anders). Hamburg is een walhalla vol food waar je – als je dat wilt – keer op keer verrast kunt worden.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Zo veelzijdig als de stad zelf zijn ook de culinaire ervaringen die je in Hamburg op kunt doen. Of je nu voor een sterrenmaal wilt gaan, 100 procent biologisch, vegetarisch of juist voor de lekkere  – en een beetje ongezonde – trek: in Hamburg is een plek waar je lekker kunt eten of iets lekkers kunt drinken nooit ver weg. Dit zijn mijn favorieten van deze reis (want ik ga zeker binnenkort terug om nóg meer lekkers te ontdekken)…

Zoet snoepen bij Herr Max
Werp een blik in de vitrine vol taarten, muffins en koekjes… en je weet het zeker: Herr Max is de hemel voor zoetekauwen. Helemaal omdat je hier ook bakcursussen kunt volgen én ijs kunt eten. Wat wil je als liefhebber van zoet nog meer? Een gezellige plek om te zitten? Ook dat is bij Herr Max dik voor elkaar. De tegeltjes stammen nog uit de tijd dat in het pand een slager gevestigd zat, maar ze konden niet beter passen bij de huidige konditorei & patisseri -invulling. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de fantastische plank met ‘witte’ taarten… (achter de toonbank, hoog tegen de muur). Ook om van te smullen!

HerrMax_exterieurHerrMax_interieur

100 procent bio bij Zum Spätzle
Het Duitse antwoord op Italiaanse pasta is spätzle, een specialiteit die je vooral veel in Zuid-Duitsland tegenkomt. Maar nu dus ook in Hamburg! Bij Zum Spätzle eet je niet alleen allerlei gerechten met spätzle als basis. Alles is hier ook nog eens 100 procent biologisch en de prijs is hartstikke vriendelijk. En wat het extra leuk maakt… Het ieniemienie-restaurant is zo klein dat de eigenaresse (bijna) alles zelf doet. Dit betekent dat je zelf je frisdrank uit de koelkast mag pakken en je wijn in de koeling mag zetten (als je deze op temperatuur wilt houden), terwijl zij voor je staat te koken. Knusser dan Zum Spätzle bestaat niet!

exterieur_ZumSpatzlegevulde_tafel_ZumSpatzle

Bier bij Braugasthaus Altes Mädchen
Bier, bier en nog eens bier. Dat vind (en drink) je bij het spiksplinternieuwe Altes Mädchen. En da’s niet zo gek… brouwerij Ratsherrn zit een paar meter verderop. Verser bier valt er in Hamburg dus niet te krijgen. Wat overigens niet wil zeggen dat je hier alleen maar van Ratsherrn bier kan en moet drinken. Welnee! Er staan bij Altes Mädchen nog zeker 60 andere bieren op het menu. En ook voor wijn, schnaps, cocktails en wat lekkers te eten (van Frühstück tot Nachtisch) kun je hier terecht. Geen straf ook, om hier een aantal uren te verblijven: je kunt kiezen uit allerlei leuke, gezellige zitjes.

ratsherrrn_baropenhaard_bij_de_bierbrouwer

Sublieme koffie bij Elbgold
In Hamburg vind je op bijna elke straathoek wel een leuke koffiebar. Wat dat betreft doet de stad niet onder voor elke andere willekeurige wereldstad. Waarom ging ik dan bij kaffeerösterei Elbgold langs? Allereerst omdat deze ingeklemd tussen Altes Mädchen en restaurant Bullerei wel een erg aantrekkelijke ligging heeft. En… omdat me verteld was dat je de lekkerste koffie hier drinkt (en dat klopt als een bus)! Wat je ook kiest – er staan meer dan 26 koffiespecialiteiten op het menu – bij Elbgold zit je altijd goed. En ook voor eigen gebrande boontjes kun je hier terecht. Een absolute aanrader!

elbgold_barelbgold_kaffee

Europese wijn bij Wein & Boules
Kijk uit! Want dit smalle winkeltje loop je voorbij voor je er erg in hebt. En dat zou zonde zijn. Bij Wien & Boules verkopen ze namelijk fantastische wijnen. Deze komen uitsluitend uit Europa, maar dat is allesbehalve een tekortkoming. De collectie is enorm en bijzonder. Dat vinden ook veel restaurateurs in Hamburg die via Wein & Boules hun wijnkaart samenstellen. Hou je van distillaten? Ook dan ben je hier aan het juiste adres! Je kan je distillaat zelfs laten tappen. Klaar terwijl je wacht. En ook dat is geen straf. Heb jij mooi de tijd om even van het prachtige plafond te genieten…

Smullen bij Bullerei
Ik noemde de naam van dit restaurant al eerder. En een bezoek aan Hamburg is eigenlijk niet af als je niet ook even bij Bullerei bent geweest. Ten eerste is de eigenaar een bekende tv-kok. Iedereen kent hem en dat trekt ook bekende Duitsers aan (altijd leuk). Ten tweede is het  oude fabriekspand – opgedeeld in twee ruimtes, een deli en een restaurant – onwijs leuk ingericht. En ten derde (niet onbelangrijk) kun je hier geweldig eten. Of je nu voor een taartje met een kopje kaffee gaat of voor de full shabang (een vier gangen verrassingsmenu): van Bullerei word je sowieso blij.

Bullerei_interieurtaart_Bullerei

Voor meer culinaire tips in Duitsland: check www.germany.travel,  Facebook.com/VakantielandDuitsland of Twitter.com/germanytravelNL.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.