Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 14 sep 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… de culinaire hotspots van Bremen

Het Duitse Bremen is een stad vol oude gebouwen (het Rathaus dateert uit 1410), grote pleinen en kleine kronkelige, smalle straatjes. Een absolute aanrader als je van geschiedenis en cultuur houdt. Toch valt er ook op het culinaire vlak het een en ander te beleven. Culy’s Joyce ging op ontdekkingstocht en zet de culinaire must sees (en tastes) voor je op een rij.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Bremen is een typische Hanzestad: in het centrum waan je je dan ook in de middeleeuwen. Gelukkig geldt dit niet voor wat je op tafel krijgt, want ook in Bremen kun je kiezen voor food uit diverse windstreken. Van pizza en flinke lappen vlees tot Vietnamese kost en Ottolenghi’s vegetarische gerechten. Ik som een paar leuke tips voor je op.

Klaben bij Bremer Spezialitäten Bäckerei
De oudste wijk van de stad vind je dichtbij de promenade (de Schlachte). Een leuke plek om de dag te beginnen. Dwaal door de straatjes en scoor een echte Bremer lekkernij bij Bremer Spezialitäten Bäckerei. De eigenaresse is meer dan bereid je te vertellen over wat ze in haar vitrine heeft liggen. Het meeste is zelfgemaakt. En zo niet – zoals de negerzoenen – dan komen de producten van kleine bedrijfjes uit de stad of regio. Zit je lekker vol? Op de Schlachte flaneer je die extra suikers er zo weer af. Dat doet de echte Bremenaar ook!

Bremer_KlabenSchlachte

Lekker onderuit bij Wohnzimmer
Als er iets echt Duits is, dan is het wel een woonkamercafé. In de wijk Das Viertel zit er zo eentje. Wohnzimmer staat er groot op de gevel. Buiten staan biertafels, maar binnen zit je comfortabel in een grote stoel. Met een beetje geluk met de schemerlamp van oma ernaast. Je kunt bij Wohnzimmer terecht voor een ontbijt, kaffee of wat sterkers. De menukaart is het bestuderen zeker waard. Al is het maar omdat ze deze – heel creatief – in een oude ‘Bravo’(de Duitse variant van de Hitkrant) hebben gesealed. Je gaat meteen Back to the Future…

Wohnzimmer_exterieur

Ovenvers bij Le Gril of La Pizza
In Das Viertel kom je ze tegen en ook op De Schlachte: de concepten van Loui & Jules. Langzaam maar zeker veroveren ze Bremen. Met pizza’s en vlees uit de houtskooloven geserveerd door hip, jong personeel. Italianfrenchfood noemen ze dat zelf (en waarom ook niet?) Le Gril op de Schlachte is de vreemde eend in de Loui&Jules-bijt: dit restaurant zit namelijk in een hotel. Maar laat dat je niet tegenhouden. Het betekent namelijk dat ook het interieur om van te smullen is!

LeGrill_Bremen

Ottolenghi proeven bij Presse
Bij Presse zou je de hele dag wel kunnen zitten. Je kan er terecht voor ontbijt, lunch en diner. De begane grond is zo ingericht dat je vanaf bijna elk tafeltje in de keuken kunt kijken en dat maakt het erg gezellig. Naast de keuken is een gedeelte ingericht als ‘supermarkt’. Je koopt hier kookboeken, olie, azijn, zout, kruiden, bijzondere aperitiefjes en zelfs – mocht je dat willen – een luxe koffiemachine. En het leuke is… alles staat ook bij Presse op de menukaart: tot en met een vegetarisch wekelijks gerecht, geïnspireerd op een recept uit één van de boeken van Ottolenghi!

Presse_supermarktboeken_presse

Op de Aziatische toer bij Jackie Su
Weer een concept met een bijzonder klinkende pay off: urban street food staat er onder de naam van restaurant Jackie Su. Maar dat is niet hun belangrijkste feature. Dat is het interieur. Tot en met de parasolletjes op het terras zie je dat ze hier proberen iets anders te brengen. En dat lukt ze! Op de kaart zie je Aziatische gerechtjes: van noedelsoep tot curry. Maar vooral de sapjes zijn hier een aanrader. Daar weten ze trouwens een Duitse draai aan te geven: ze zijn allemaal als Schorle (aangelengd met bruisend water) te verkrijgen. Slim én lekker!

JackieSu_exterieurJackieSu_food_Bremen

Voor meer culinaire tips in Duitsland: check www.germany.travel,  Facebook.com/VakantielandDuitsland of Twitter.com/germanytravelNL.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.