Redactie
Redactie Inspiratie 31 okt 2011
Leestijd: 2 minuten

Culy goes Italy: Appelfestival in Valle d’Aosta

Voor Culy zijn wij op reis geweest naar Valle d’Aosta, een streek in Noord West Italië. Valle d’Aosta ligt in een dal in het midden van de Alpen. In dit artikel bespreken we het appelfestival, een jaarlijks terugkerend evenement op de tweede zondag van Oktober.

Op onze culinaire reis hebben we kennis gemaakt met een lokaal, maar heel groots feest: het appelfestival. Niet overdreven, het hele dorp komt hierop af! Het appelfestival vindt plaats op ongeveer 1500 meter hoogte in een heel idyllisch dorpje met hele smalle straatjes en overal waar je om je heen kijkt zie je prachtige bergen. Nadat we buiten alles gezien hadden, gingen we met het hele dorp een sporthal in om het feest af te sluiten met een geweldige 4-gangen lunch. Zie hieronder het verhaal.

Een indruk van het idyllische plaatje…

Uiteraard zijn er op het festival ook veel producten uit de streek te koop en te proeven.

Dit zijn zelfgemaakte broodjes met stukjes appel erin.

Dit zijn allemaal producten waarin appels verwerkt zijn en allemaal zelf gemaakt. De meeste dingen kwamen ons overigens bekend voor, we kregen bijvoorbeeld meteen een appelflap om te proeven.

Zelfgemaakte broden

De hal waar we aan tafel gingen

Toen we binnenkwamen kregen we meteen een glaasje appelcider in onze handen. Uiteraard een rode en een witte wijn, tijdens de lunch, uit Aosta.

Het eerste gerecht was een carpaccio met een salade, met uiteraard appel. Het was een lekkere en frisse combinatie, met als finishing touch Parmezaanse kaas.

Dit is kalkoen met daarin appel verwerkt, in een bladerdeegjasje. De kalkoen was heel stevig van textuur, niet droog en de smaak van de kalkoen gecombineerd met de stukjes appel erin was verrassend lekker. Ernaast lag een sausje van appel, een soort appelmoes maar dan voller van smaak. Het gerecht werd koud geserveerd.

Risotto, kan niet ontbreken in deze regio. De saus was van kaas maar speciaal voor dit event was er appel aan toegevoegd, wederom erg smakelijk. Het wafeltje wat in de risotto staat is geraspte Parmezaanse kaas, even gesmolten in de pan en door het te laten afkoelen wordt het krokant. Van alle risotto´s die we hebben gegeten was dit de lekkerste!

Als dessert kregen we een flensje met een saus van vanille, appel & kaneel. Een bekende combinatie maar altijd lekker!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.