Redactie
Redactie Inspiratie 24 mrt 2015
Leestijd: 5 minuten

Zo ontstond het idee voor Culy Food Festival (+ 5 favorieten van Culy’s Monique!)

Oh god, het is echt bijna zover: Culy Food Festival. Ik (Culy’s Monique) werk al een halfjaar naar dit moment toe. In dit artikel licht ik graag mijn persoonlijke favoriete spots op het festival uit.

In de zomer van 2014 ontstond het idee: een eigen food festival. De bezoekers hebben we, de chefs kennen we, én ik had het idee dat er nog wel ruimte was voor wat nieuws. Geen elitair festival met superhoge prijzen. Geen horeca-luitjes-onder-elkaar. Geen opgedirkte boel met pakken en hoge hakken (mijn favoriete dresscode: eerste broeksknoopje los!). En vooral geen festival waar je niks mag doen – behalve eten, dan.

Het idee voor Culy Food Festival ontstond al gauw en we besloten samen met The Food Line-up te werken. Zij hebben jarenlang ervaring met het organiseren van festivals en culinaire feesten. En ik? Ik denk een beetje te weten wat lekker is en wat culy’s willen proeven en ontdekken op een festival. Dus daar gingen we!

Kiezen maar!

Nu vraag je je vast af: waar ben je het meest trots op? Waar kijk je het meest naar uit nu het Paasweekend van 4 & 5 april nadert?

Nou, hoogtepunten kiezen uit het programma voelt inmiddels als kiezen tussen je kinderen – althans, dat kan ik me zo voorstellen. Ik vind alles even leuk en met elke chef, met elke participant en elk merk heb ik zo intensief gewerkt, dat het lastig is om een favorietenlijstje te maken.

Maar ach, als we een festival vanaf de grond af aan kunnen opbouwen, kan ik dit ook. Okee. Gaat -ie dan.

1. De ‘rookruimte’ van Smokey Goodness is echt een uniek iets. Ik wilde sowieso op ‘mijn’ festival geen standaard stands of suffe kraampjes, zoals je op zoveel andere festivals al ziet. Tsja, sorry, maar bij Culy geven we er graag een twist aan. Zo ook met onze ‘rookruimte’, bewust tussen aanhalingstekens geplaatst. Want hier staat chef Jord Althuizen niet een sigaret te roken, maar stoere stukken varkensvlees.

Neem een welverdiende ‘rookpauze’ en geniet van Jords rough kitchen: van gestoofd buikspek tot pulled pork. En oja: hij serveert ook een all day breakfast met eieren in de hoofdrol. Roken was nog nooit zo lekker.

2. De Culy bioscoop is echt iets waar ik trots op ben. Samen met Food Film Festival hebben we een prachtig filmprogramma opgezet, met de hele dag door smakelijke docu’s en korte films waar je lekker in kan lopen.

Misschien nog wel gaver: op beide festivaldagen draaien we ‘s avonds de Sergio Herman-docu Fucking Perfect. Dat was nog best een lastige om binnen te halen, maar het is ons gelukt. Ook heel belangrijk voor mij was dat je ook mag eten én drinken in de bios. Vergeet dus niet van tevoren een lekker biertje of sapje te halen en de popcornmachine te veroveren.

3. Ik zei het al: we wilden echt bijzondere area’s openen op het festival, geen standaard kopiëren/plakken concepten. Een van de dingen waar ik ook fan van ben, is Superfresh: een supermarkt 2.0 met een live salade & sapjesbar.

Je kunt hier zelf kruiden, groenten en fruit (geplant door Willem en Drees en Harvest House) plukken, chef Jasper maakt er dan een lekkere salade of sap van. De supermarkt van de toekomst!

4. De Dilmah Thee & Toetjes Bar is echt een idee uit duizenden. Het ging zo: we zaten met theemerk Dilmah en dachten: wat kun je nu voor leuks met thee doen? Al gauw kwamen we op het idee om samen te werken met patissier Hidde de Brabander. Want thee & zoet, dat doet een mens goed.

Al gauw kwam het idee om kaaskoningin Betty Koster ook erbij te trekken, voor lekkere thee-kaas combi’s (dat werkt dus erg goed!). En onze hersens kraakten verder, want al gauw ontstond het plan om ‘s avonds een gin & tea-bar erbij te openen, met thee in plaats van tonic in combinatie met gin. Zoals Oprah zou zeggen: a full-circle moment.

5. Tot slot: ik ben fan van alle workshops op het festival. Ik kan hier echt geen keuze uit maken (hoe kun je nu kiezen tussen Brandt & Levie worst of Tony’s chocolade?!). Afgelopen zaterdag ging de inschrijving voor een deel van de workshopplekken open en dat ging direct absurd hard. Er bekroop me, terwijl ik in mijn weekendkloffie met kloppend hard achter de laptop zat en de tellertjes zag oplopen, een soort Lowlands-gevoel. Insane.

Je kunt je nog inschrijven voor een aantal workshops in de voorverkoop via deze link. Let op: een deel is dus al uitverkocht wegens groot succes.

Veel mensen hebben me gemaild, gebeld en gestalkt met de vraag: “kan ik nog wel iets doen op het festival, nu er al zoveel ingeschreven is?” Het antwoord is simpel: jazeker. Ook op het festival zelf bieden we workshops en proeverijen aan waar je vlak van tevoren kunt inlopen. Bijvoorbeeld bij Brandt & Levie en Van Riek tot Vork.

Daarnaast is er natuurlijk een gratis programma waar je je niet voor hoeft aan te melden, zoals de Culy-bioscoop, allerlei muzikale acts, de Vergeten Groente Bingo en nog veel meer. Zie daarvoor ons programma.

Ik hoop dat jullie net zo laaiend enthousiast ben als ik dat ben – en alle mensen die met mij meewerken. Hoeveel slapeloze nachten, met koffie gevulde ochtenden en stressvolle middagen dit festival ook heeft gekost: ik ben zo trots als een pauw. En gelukkig heb ik genoeg trek gekregen om héél veel culinair te genieten tijdens ons eerst eigen festival.

P.S. Meer vragen over het festival? Check onze Frequently Asked Questions.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.