Redactie
Redactie België 5 mrt 2014
Leestijd: 3 minuten

Culinaire zuiderburen: dit zijn dé sterrenchefs van Vlaanderen

Nederland doet het culinair heel goed, maar laten we ook niet vergeten om naar onze zuiderburen te kijken.

Je kunt daar in elk dorpje en stad lekker eten, want de Vlamingen hebben gastronomie in het hart zitten. Of dat nu een simpele brasserie is, of een elegante sterrenzaak. Vandaag gaan we het over die laatste categorie hebben.

Sterrenzaken

Vlaanderen heeft namelijk drie drie-sterrenzaken: Hertog Jan (Sint-Michiels), Hof van Cleve (Kruishoutem) en De Karmeliet (Brugge) en zeventien twee-sterrenzaken, en nog eens meer dan honderd restaurants met één ster. En daarnaast zijn er nog een heleboel rijzende sterren: net-geen-sterrenrestaurants waar jonge, veelbelovende Vlaamse chefs de sterren van de hemel koken.

Maar vandaag bespreken we De Drie Culinaire Koningen, oftewel Gert, Peter en Geert, allen chefs van drie-sterrenzaken in Vlaanderen.

Gert De Mangeleer van Hertog Jan

Gert de Mangeleer is mede-eigenaar en chefkok van restaurant Hertog Jan in Sint-Michiels. Dit is een kleine plaats in de provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de provinciehoofdstad Brugge. Het restaurant huist in een prachtige landelijke villa, gebouwd in het begin van de twintigste eeuw.

In 2005 nam Gert dit restaurant over van Guido Francque, samen met voormalig beste sommelier van België, Joachmim Boudens. Slechts zes jaar later werd de nog jonge kok – toen 34 – bekroond met een derde Michelinster. Sinds 2013 is Gert ook te zien in het Vlaams-Nederlandse kookprogramma The Taste, samen met onder andere Herman den Blijker en Robert Kranenborg.

Bron: Flickr

Peter Goossens van Hof van Cleve

Peter Goossens wordt ook wel de godfather van de Vlaamse gastronomie genoemd en is al jaar en dag werkzaam in topkeukens en sterrenrestaurants. In 1998 was hij zelfs één van de jongste koks – toen 24 jaar oud – met twee sterren voor zijn eigen restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem. Momenteel is Peter te zien in zijn eigen kookprogramma Meesterlijke Klassiekers, uitgezonden op onder andere 24Kitchen. Tevens is hij één van de dragende krachten achter Njam!, het kookkanaal van Studio 100.

Het Hof van Cleve opende in 1987 in een oude hoeve op één van de heuvels van het dorpje Kruishoutem. De naam komt van de familie die het landgoed tot 1968 bewoonde, de familie Van Cleve. Kruishoutem telt slechts 8000 inwoners, maar de Kruishoutemnaars zijn zeer culinair ingesteld. De gemeente is bekend om zijn eieren; zo zijn er jaarlijks tijdens het paasweekend de ‘gulden eifeesten’, waarbij er zelfs traditioneel eieren worden geworpen vanaf de kerktoren.

Bron: Facebook

Geert van Hecke van De Karmeliet

Geert van Hecke is één van de beste koks van Vlaanderen, en zijn cv liegt er dan ook zeker niet om. Als beginnend kok werkte hij bij restaurant Chapel in Frankrijk samen met eigenaar Alain Chapel, Michel Roux en Alain Ducasse. Geert heeft gerechten met producten uit eigen land hoog in het vaandel en streeft naar kwalitatieve perfectie. Je zult dan ook nooit ingewikkelde, moleculaire gerechten op de kaart van zijn drie-sterrenrestaurant De Karmeliet vinden. Naast dit restaurant, bezit hij ook Bistro De Refter in Brugge waar zijn zoon de pollepel zwaait.

De Karmeliet vind je in het centrum van de prachtige stad Brugge, een van onze favoriete plaatsen in Vlaanderen. De inwoners ademen goed eten; er zijn alleen al in de binnenstad meer dan 500 horecazaken. Van tearoom tot sterrenzaak, van brasserie tot café: hier staat gastronomie hoog in het vaandel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de chocolade; de stad kent talloze chocolatiers en zelfs een chocolademuseum. Jaarlijks vindt ook het chocoladefestival Choco-Laté plaats.

Als je naar Brugge gaat, vergeet dan niet wat culinaire souvenirs mee te nemen: het Brugsch Swaentje (de officiële stadspraline), Brugs beschuit of Brugse kletskoppen.

En voor op je lijstje, alle 2-sterrenzaken in België:

‘t Zilte in Antwerpen
Sea Grill in Brussel
Comme Chez Soi in Brussel
Le Fox in De Panne
Nuance in Duffel
St. Nicolas in Elverdinge
Château Du Mylord in Elzele
Aan Tafel Bij Luc Belling in Hasselt
Bartholomeus in Heist-Aan-Zee
La Durée in Izegem
L’ Air Du Temps in Liernu
Slagmolen in Opglabbeek
Pastorale in Reet
L’ Eau Vive in Rivière
De Jonkman in Sint-Kruis
Bon Bon in Sint-Pieters-Woluwe
Le Chalet De La Forêt in Ukkel

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.