Redactie
Redactie Inspiratie 25 jan 2012
Leestijd: 3 minuten

Culinaire hotspots in Lissabon

Heb je zin in een stedentrip waar je authentiek, goed en vooral betaalbaar kunt eten? Dan is Lissabon echt een aanrader. Culy heeft de meest trendy restaurants van Lissabon opgezocht en er uiteraard gegeten. Daarnaast hebben we ook gegeten bij een heel authentiek Portugees restaurant. We hopen dat we je kunnen inspireren met deze hippe plekjes en de culinaire rijkdom van Lissabon.

bar_restaurant_view copy

Voor bar/restaurant Panorama moet je eerst 24 etages omhoog in de lift. Maar de naam deed absoluut eer aan, wat een uitzicht! Dit is een van de restaurants van het Sheraton Hotel.

vleugel copywijnkast copy
voorgerecht2_dag2 copy

Leonel Peirere, de chef van bar/restaurant Panorama heeft een Michelin-ster, dus wij vielen met onze neus in de boter. Het voorgerecht was heel bijzonder en prachtig opgemaakt. Een schuim van rode wijn en een schuim van knoflook in combinatie met stukjes gekonfijte kabeljauw en de juiste kruiden maakte dat het een verrassend lekker voorgerecht was.

hoofdgerecht_dag2 copy

Als hoofdgerecht aten we een geroosterd stukje mals kalfsvlees, geserveerd met een puree van kastanjes en een garnering van champignons en zwarte pepersaus.

Momenteel het meest trendy restaurant van Lissabon: Bica do Sapato. Je eet er typisch Portugees, maar wel in een sfeervol en modern etablissement. Er is een gezellige lounge plek met open haard, er zijn meerdere bars voor een drankje en het restaurant heeft mooi gedekte tafels om aan te dineren. Een perfecte plek, ook als je zin hebt in een lunch, sushi of een drankje.

voorgerecht_dag3 copy

Bij Bica do Sapato aten we typisch Portugees en vers uit de zee.

hoofdgerecht_dag3 copy

De verrassing op de kaart! De vangst van de dag was gegrilde zeebaars. Doordat de vis op de huid gezouten en gegrild wordt blijft de vis zacht en goed van smaak. Een simpel gerecht maar kwalitatief heel goed en vooral extreem vers.

FAZ_interieur copy

Faz Figura. Een heel hip en trendy restaurant waar je gezellig kunt zitten, goed kunt dineren en kennis kunt maken met de Portugese keuken.

FAZ_bar copy
FAZ_tafel copy

Het hoofdgerecht was typisch Portugees: inktvis in een krokant jasje. Als je in Portugal bent, moet je zeker inktvis proberen. Dit gerecht was qua smaak echt fantastisch! Erg goed bereid, heel vers en zacht van structuur.

chicoElias13 copy

Net iets buiten Lissabon, in het stadje Tomar, genoten we van de huiselijke gezelligheid en de typisch Portugese gerechten bij restaurant Chico Elias. Ondanks dat dit restaurant net buiten Lissabon zit, is deze plek en de omgeving absoluut de moeite waard om te bezoeken. Bovendien heeft dit restaurant een internationale bekendheid. Maria do Ceu is de eigenaresse en chefkok van het restaurant.

chicoElias2 copychicoElias1 copy

“Petingas no forno”, een gerecht van onder andere uien en sardientjes. Het krokante laagje erop ontstaat doordat ze het in de oven bakken.

chicoElias3 copy

“Morcela de Arroz”, letterlijk vertaald: bloedworst. Binnenin de worst zit gekookte rijst verwerkt, wat de worst meer bite geeft, maar ook voor een zachte smaak zorgt.

chicoElias4 copy

“Feijoada de Caracóis”, een gerecht met onder andere linzen en slakken.

chicoElias6 copychicoElias5 copy

“Coelho na Abóbora”: konijnenvlees geserveerd in een pompoen. Portugal is een land waar vrij veel konijn wordt gegeten. Het smaakt qua structuur naar kalkoen, erg lekker! Eerst wordt het konijn gekookt buiten de pompoen, vervolgens gaat het vlees in de pompoen en gaat het in zijn geheel de oven in.

chicoElias7 copy

“Bacalhau com Carne”, kabeljauw met vlees en aardappelen, gebakken in de oven. Ook aten we “Bacalhau com Broa”m een zelfde soort gerecht maar dan zonder vlees. Kabeljauw is een vis die veel wordt gegeten in Portugal; vaak zie je in de winkels gezouten en gedroogde stukken kabeljauw hangen.

chicoElias9 copychicoElias8 copychicoElias10 copy

De desserts! Altijd spannend wat er op tafel kwam na deze typisch Portugese gerechten. Van boven naar beneden: “Leite Creme” (een soort crême brûlée), “Pêras Bêbedas” (dronken peren) en “Fatias de Tomar”. Dit zijn voor ons bekende gerechten behalve de laatste, dat is een zelf bedacht recept.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.