Redactie
Redactie Culinair nieuws 28 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Chefs van Balinees restaurant Locavore zijn gastchefs bij RIJKS

Op 21, 22 en 23 april zijn de chefs Eelke Plasmeijer en Ray Adriansyah, oprichters van restaurant Locavore op Bali, te gast bij RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum.

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat Locavore over lokaal eten: van rauwe Balinese abalone tot Sumbawa oesters. Samen met Joris Bijdendijk wordt drie dagen lang een speciaal lunch- en dinermenu gecreëerd en geserveerd.

Reserveren voor lunch of diner kan via de website.

RIJKS in Amsterdam

Over de chefs van Locavore

De Nederlander Eelke Plasmeijer begon zijn carrière in de keuken op 14-jarige leeftijd. Het echte koken leerde hij bij het toenmalige twee-sterrenrestaurant Vermeer in Amsterdam. Tijdens een bezoek aan zijn mentor in Jakarta in 2008 werd hij overgehaald de positie van Head chef over te nemen in een lokaal restaurant. Meteen ontstond er een klik met Ray Adriansyah die daar als sous-chef aan de slag ging. Al snel verhuisden ze samen naar Bali waar ze uiteindelijk de keuken van Alila in Ubud onder hun hoede namen.

De passie voor het koken met duurzaam geproduceerde en lokale ingrediënten deed Eelke en Ray besluiten het concept naar het volgende niveau te brengen. Samen met restaurant manager Adi Karmayasa werd Locavore opgestart. In 2016 werd Locavore uitgeroepen tot Best Restaurant in Indonesia. Dit jaar staat het op de 49ste plek van de S.Pellegrino & Acqua Panna lijst van Asia’s 50 Best Restaurants.

Locavore’s menukaart beschrijft de herkomst van alle ingrediënten. Van de gember uit de restaurant moestuin tot de gepekelde zeewier uit Lombok en het rundvlees van Java. Een andere groentebron is ‘Owen’s garden’, een nabijgelegen boerderij van een Engelsman in Centraal-Bali.

Over RIJKS

RIJKS nodigt een aantal keren per jaar een internationaal vermaarde gastchefs uit. Sinds de opening van het museumrestaurant in november 2014 verwelkomden ze onder anderen Margot Janse (The Tasting Room / Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk), André Chiang (André in Singapore en RAW in Taiwan), Tim Raue (Tim Raue, Berlijn), Nick Bril (The Jane, Antwerpen), Virgilio Martínez (Central in Lima, Peru) en Fergus Henderson (St. John, Londen). RIJKS werd onlangs beloond met een Michelinster.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.