Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 10 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over bo la lot: Vietnamese biefrolletjes met bladpeper

Het is amper tien uur ‘s ochtends op moment van schrijven en het water loopt ons al in de mond bij de gedachte aan bo la lot. Als snack uit het vuistje of als onderdeel van een uitgebreider avondmaal: dit Vietnamese streetfood mag je ons gerust op elk moment van de dag voorschotelen.

Spoiler: het is niet eens zo moeilijk om zelf te maken.

Wat zijn bo la lot?

Eenvoudigweg: bo la lot (of Bò Lá Lốt) zijn rolletjes van wild peperblad die gevuld worden met biefstuk. Gemarineerde biefstuk welteverstaan. Want marinades bedenken, daar zijn de Vietnamezen een kei in. In de marinade gaan dan ook typische Vietnamese smaakmakers, zoals citroengras, knoflook, vissaus, sojasaus, zwarte peper en sesamolie.

De gemarineerde stukjes vlees worden vervolgens in wild peperblad gerold. Die rolletjes worden op hun beurt op een satéstokje geregen.

Tot slot worden de spiesjes op hoog vuur gebakken in olie – twee minuten is voldoende om de biefstuk te garen. Zo worden ze op een schaal geserveerd als snack, vaak met nog wat knapperige toppings als pinda’s, bosui en rode peper. Dat kan bij wijze van klein snackje, of als onderdeel van een volwaardige maaltijd (waarbij ze dan vaak gezelschap krijgen van rijstnoodles of komkommer).

Over dat peperblad

Kun je je er al iets bij voorstellen? Vast wel, al vraag je je misschien af hoe dat precies zit met dat wilde peperblad. Mai Nguyên benadrukt in haar Vietnamese kookboek dat je ‘t niet moet verwarren met betelblad. Dat laatste is namelijk niet eetbaar: hooguit wordt het samen met tabak en kruiden gekauwd en na enige tijd weer uitgespuugd (wat de honger zou stillen, maar ook verslavend werkt).

Het wilde peperblad in bo la lot daarentegen is wél eetbaar: qua structuur is het een stuk zachter. De ultiem kruidige geur komt volop vrij als je de bladeren roostert of bakt. Het aroma is rook- en peperachtig, wat de smaken van het vlees goed complementeert. In huis halen? Speur ernaar bij de Chinese toko, onder de naam cha plu leaf of la lot.

Dit wil ik hebben!

Een goed recept voor bo la lot kun je opsnorren in An An, dat Vietnamese kookboek waarover we het eerder al hadden. Liever een online recept? Check dit recept, waarbij ook goed wordt uitgelegd hoe je de rolletjes precies vouwt.

Toch liever eerst proeven hoe ervaren chefs ‘t maken? Bij Sen Viet (Amsterdam) staat het op de kaart.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.