Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

5 x bijzondere vegan gerechten met een verhaal, van de Culy-redactie

De Culy-redactie heeft de hele week meegedaan aan de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel. Wat we hiervan hebben opgestoken? Dat er – als je maar een beetje creatief bent en je verdiept – ontzettend veel bijzondere vegan gerechten zijn, waar je minstens zo hard van kunt genieten als van een niet-vegan gerecht. Om dat nog eens te onderstrepen, delen we onze verhalen over de meest bijzondere vegan gerechten die wij ooit aten.

Bijzondere vegan gerechten

Van een veganistisch menu bereid door Japanse monniken tot aan voor de allereerste keer proeven van een (vegan) roti, deze plantaardige gerechten bliezen ons van onze sokken:

Veganistisch menu van Japanse monniken

Culy’s Auke: “Een paar jaar geleden maakte ik een rondreis door Japan, uiteraard gepland rondom het thema eten. En dat was één groot hoogtepunt. Zoals bijvoorbeeld ramen met eend zo rijk van smaak dat ik m’n gezicht erin wilde drukken, elke ochtend weer een andere onigiri als ontbijt, verse koude sobanoedels waar ik nog minstens één keer per week over droom én een izakaya waar enkel alle onderdelen van de kip werden geserveerd (ja, ook rauw).

Ook verbleef ik een paar nachten in het klooster, tussen de bergen en bij monniken. Daar kregen we ’s ochtends en ’s avonds een geheel veganistisch menu, bereid door de monniken die er woonden. Misosoep met tofu, veganistische tempura van allerlei soorten groenten en gefermenteerde boontjes. Naast ontzettend lekker ook nog eens indrukwekkend om te zien. Door de felle kleuren, de verschillende bereidingen en de minimalistische presentatie.”

Bijzondere vegan gerechten Japans ontbijt
Bron: Auke Sprangers

Vegan roti

Culy’s Winnie: “Ik zou nu gerechten uit mijn meest bijzondere sterrenmaaltijden kunnen uitlichten, zoals de geniaal ziltige macaron met biet en ponzu die ik bij Obsidian at, of een piepklein hoorntje gevuld met drop, tomaat en picalillysorbet als amuse bij een spectaculair diner in FG Restaurant. Allemaal superlekker natuurlijk, maar wat verwacht je anders van sterrenchefs?

Grappig genoeg maakte het moment waarop ik voor ‘t eerst roti at minstens evenveel indruk op mij. Toen ik als Vlaming drie jaar geleden naar Amsterdam verhuisde, ging er namelijk een wereld aan exotische smaken en gerechten voor me open.

Zo was de roti van Ram’s Roti de eerste keer dat ik met de Surinaamse keuken in contact kwam, geheel veganistisch op de koop toe. Knapperige stukjes gemarineerde tempeh, zachte stukjes pompoen, kruidige kerrie-aardappeltjes, meedogenloos pittige Madame Jeanette… Ik kon niet begrijpen dat ik dit al die jaren had gemist. Drie jaar later is diezelfde roti nog steeds vaste prik op kater- of baaldagen. En geloof me vrij: op zo’n moment kan daar geen sterrenmaaltijd tegenop.”

Spontaan plantaardig kerstdiner

Culy’s Sophie Fleur: “Ik had de hoop op een culinaire kerst al opgegeven. Mijn ouders hadden covid, de stad was dicht en we hadden geen backup kerstplan. En toen dit: of ik acht gangen kwam eten met bijpassende wijnen van Zuiver?

Een spontane app op maandag mondde zo uit in mijn beste vegan eetervaring. Alle gerechten waren namelijk volledig plantaardig: van de wortel-lox op een latke, de coquilles van eryngii, tot de tarte tatin met appels en tijm. De gerechten waren speels — hallo, garnalencocktail van gefrituurde paddo-nuggets — met een knipoog naar de klassiekers — pompoengebraad — maar ook verschrikkelijk kundig. Want een complexe groentenjus trekken is een vak apart.

Of er één gerecht lekkerder was dan het ander? Nee, dit was een totaalplaatje, een gesamtkunstwerk waar we het nog jaren over gaan hebben.”

beste vegan gerecht latkes
Bron: Sophie Fleur Jongebloed

Truffelrisotto met oesterzwam en dille

Culy’s Kim: “Een vegan gerecht dat mij echt is bijgebleven, is een truffelrisotto met oesterzwam en dille. Samen met een vriendin gemaakt, we koken graag samen recepten van het Instagram-account Stuko Receptjes, zoals deze risotto.

Het originele recept is trouwens niet vegan, maar we hebben de kaas en boter achterwege gelaten. Het resultaat was heerlijk romig, met die eigenaardige musky smaak van truffel. De oesterzwam geeft het ook een fijne bite. Echt van dat comfort food voor op een dag waarop je vermoeid bent of wanneer je gewoon écht wilt genieten.”

Vegan omakase menu

Culy’s Nancy: “Bij restaurant Taiko in Amsterdam at ik een vegan omakase menu waar ik helemaal van stilviel. In het restaurant van Schilo van Coevorden wist chef Hugo Engels (hij werkte daar destijds nog) acht gangen op tafel te toveren die zowel waanzinnig verfijnd waren als ontzettend krachtig op smaak.

Ik denk dat het de opbouw was die me nog het meest trof, want ik zat nog stevig na te genieten van een fantastische ‘Iced tom kha yen’, een soort groene currysoep met avocado-ijs, mango, cashewnoten, (gedroogde) zwarte bonen en Thaise basilicum (“alsof je de complete Thaise keuken samenvat in één gerecht” schreef ik daar toen over) toen ik bij de volgende gang – een Shanghai bao bun met zwarte knoflook en chili-olie – ineens tranen voelde opwellen. Na die overweldigende smaakbom van een groene curry was daar ineens die ontzettend troostende, zachte bao bun.

Van dat emotioneel worden van eten heb ik overigens wel vaker een handje als het eten zo waanzinnig goed klopt dat het me raakt. Zoals eerder bij restaurant Riff in Valencia en Blanca in Brooklyn, New York. Net als die ervaringen zal dit vegan menu me ook altijd bijblijven.”

> Trek gekregen? Snappen we. Hier vind je alle vegan recepten van Culy op één pagina. 

Shanghai bao bun
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.