Redactie
Redactie Inspiratie 30 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Bij deze frietkoten haal je de lekkerste friet van België

Dat ze in België wel weten hoe ze friet moeten bakken, dát wisten we al. Maar dat de frietcultuur in België ook erkend is als (immaterieel) cultureel erfgoed is nieuw voor ons. Genoeg reden om eens een lijstje te maken met de beste frietkoten (Vlaams voor frietkraam) van onze zuiderburen.

België kent ontelbaar veel frietkoten en elke stad kent zijn favorieten. Wij maakten een selectie door van iedere stad één frietkot te kiezen waarvan we zeker weten dat de frietjes goed zijn.

Maar, wees gewaarschuwd: als je nog geen zin had in frietjes, dan krijg je het zeker na het lezen van dit artikel!

Maison Antoine, Jourdanplein 1, Brussel
In Brussel zijn meer dan 200 frietkoten gevestigd, toch wordt Maison Antoine vaak genoemd als de beste. Zelfs de New York Times schreef erover en in 2013 werd de friettent nog uitgeroepen tot beste frituur van Brussel.

De volgende keer dat wij in Brussel zijn gaan we voor een puntzak friet in de rij staan!

De Frietketel, Papegaaistraat 89, Gent
Als we op zoek gaan naar de beste friet van Gent komen we al snel uit bij de Frietketel. Bestel je portie friet met stoofvlees, een klassieker. Ook staan ze bekend om het uitgebreide assortiment aan (vegetarische) snacks. Probeer de huisgemaakte falafelburger en je zult geen spijt krijgen.

Frituur No. 1, Hoogstraat 1, Antwerpen
In Antwerpen steekt Frituur No. 1 er met kop en schouders bovenuit. Je betaalt hier iets meer dan bij de gemiddelde friettent, maar het is het waard! Ook wij zijn fan.

Chez Vincent, Sint-Salvatorskerkhof 5, Brugge
Chez Vincent is geen kraam, maar meer een sjiek frietrestaurant. Je kunt er terecht voor lekker krokante frietjes, traditionele snacks zoals frikandellen en kroketten, maar óók het stoofvlees en de balletjes in tomatensaus zijn er heerlijk en gemaakt van alleen de beste ingrediënten.

?

487 Likes, 8 Comments – Aurore (@wasted__hours) on Instagram: “?”

De Frieterie, Hendrik Consciencelaan 14, Waarschoot
Waarschoot (ten noordoosten van Gent) zal niet als eerste in je opkomen als je een tripje naar België plant. Toch raden we je aan om er een keer een stop te maken. Frituur De Frieterie is er namelijk gevestigd en kreeg begin 2013 de titel ‘Beste frituur van België‘.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.