Redactie
Redactie Inspiratie 17 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

Hét verhaal van Ben & Jerry’s (+ 6 feitjes die je vast nog niet kende!)

We love Ben & Jerry’s ijs, maar wilden ook wel eens wat meer weten over de achtergrond van dit bijzondere merk. Wij zochten de leukste weetjes voor je op.

Een stukje geschiedenis

Het begon allemaal in 1978 toen de Amerikaanse jeugdvrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield hun eerste winkel openden in Burlington, Vermont. In eerste instantie wilde het duo een bagelwinkel openen, maar alle benodigdheden daarvoor waren te duur voor het stel. Een ijswinkel was een goedkoper alternatief.

Want met een kapitaal van zo’n €9000,- euro konden ze zich niet zo gek veel veroorloven. Saillant detail: ter voorbereiding moesten de mannen het doen met een simpele – schriftelijke – cursus ‘ijs maken’ van een kleine €4,-.

Een gerenoveerd tankstation in Burlington voldeed aan twee belangrijke criteria voor hun eerste winkel: Burlington was een studentenstad – de universiteit van Vermont is er gevestigd – én het had nog geen ijssalon. Het enige riskante was dat deze stad in het noorden van Amerika ligt, waar de winters heel streng zijn. Zouden ze de winter overleven?

We weten allemaal hoe dat is afgelopen! Ze overleefden de winter en vierden dat met een Free Cone Day. Op die dag kregen bezoekers een gratis schep ijs. En nog steeds: Free Cone Day is nog altijd een jaarlijkse traditie.

Bron: Facebook

Wist je dat…

– Ben Cohen een aandoening heeft waardoor zijn reuk- en smaakvermogen sterk zijn aangetast. Voor hem gaat het dus vooral om de textuur van het ijs. Het superromige ijs met de verwerkte chunks waren voor hem dus echt een must. Benieuwd naar hoe het ijs wordt gemaakt? Kijk dan hier.

– Sinds 1985 is de Ben & Jerry’s Foundation opgericht. Met deze stichting zetten Ben & Jerry zich in voor duurzame voedselsystemen, de bescherming van het milieu en het bevorderen van sociale rechtvaardigheid.

– In 1983 werd Ben & Jerry’s ijs gebruikt om de “grootste ijs-sundae ter wereld” te maken in St. Albans, Vermont. Deze woog maar liefst 12293,26 kg.

– In 2000 wordt Ben & Jerry’s een dochteronderneming (wel volledig in eigen beheer) van het grote Unilever.

– Alle ingrediënten die ze gebruiken, zijn Fairtrade ingekocht. Fair Trade betekent dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Die samenwerking maakt dus echt een verschil in het leven van de boeren die vanille, cacao, bananen, noten en suiker produceren in landen in bijvoorbeeld Afrika, maar ook in India en Paraguay.

– Bij de Ben & Jerry’s fabriek in Vermont ligt een ‘Flavor Graveyard’. Hier liggen tientallen smaken te ruste die niet meer worden geproduceerd.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.