Redactie
Redactie Inspiratie 17 dec 2013
Leestijd: 2 minuten

Alles over spruitjes: zo maak je ze het lekkerst

Ze zijn groen, een tikje bitter en hebben niet de beste reputatie, maar als het neerkomt op voedingswaarden, stelen ze de sterren van de hemel. Daarnaast zijn ze goedkoop en gedijen ze in ons tikje vreemde klimaat. Hoog tijd dus voor wat meer aandacht voor de ‘Brusselse spruitkool’.

Choux de Bruxelles

Waar wij de kleine kooltjes gewoon spruitjes noemen, worden ze overal ter wereld ‘Brussel sprouts’ of ‘Choux de Bruxelles’ genoemd. De reden hiervoor is simpelweg dat ze voor het eerst, aan het begin van  de negentiende eeuw, in de omgeving van Brussel werden gezien.

Daarnaast groeien ze (letterlijk) als kool in het Belgische (maar natuurlijk ook Nederlandse) klimaat, waardoor ze vaak worden geëxporteerd naar andere landen.

Zelf eten we overigens vrijwel altijd spruitjes van Hollandse bodem.

In opkomst

De laatste tijd kennen spruitjes een ware opkomst, en dat is niet zonder reden. Ze zijn namelijk niet alleen fijn voor de portemonnee, maar zitten ook bomvol vitamine C, bevatten weinig koolhydraten en vetten. Daarnaast zijn ze een belangrijke bron van glucosinolaten, wat een positief effect heeft op de bestrijding van kanker.

Ook zijn ze gemakkelijk te bereiden en smaken ze goed bij tal van ingrediënten wat ze de laatste tijd erg geliefd maakt onder de foodies.

Tot slot zijn spruitjes ideaal om in te vriezen. Blancheer de schoongemaakte spruitjes hiervoor drie à vier minuutjes en bewaar ze in een afgesloten bakje of druk-en-sluit zakje nog maximaal een jaar.

 

Smakelijke combinaties

Spruitjes staan bekend om hun bitter smaak en lucht, en worden vaak geassocieerd met oubollig en doorkookt. Onterecht wat ons betreft, want als je er ook maar een beetje aandacht aan besteed kan je het zo culinair maken als je zelf wilt.

Kook ze niet te lang (5-10 minuutjes, afhankelijk van de grootte) en bak ze vervolgens nog met een uitje, knoflook en je favoriete kruiden. Breng ze verder op smaak met bijvoorbeeld iets zoets (gedroogd fruit als cranberry’s of druiven) of een hartige tegenhanger zoals bijvoorbeeld kaas.

 

Wist je trouwens dat ze fijngesneden heerlijk als basis voor een salade zijn? Denk bijvoorbeeld aan een klassieke cole slaw, maar dan met spruitjes in plaats van de witte-, rode- of spitskool.

Klassiek zijn spruitjes met een spekje of kastanje, maar je kunt er natuurlijk veel meer verschillende kanten mee op. Zo schreven we onlangs over onze tien favoriete combinaties met onder andere cantharellen, Parmezaanse kaas en cranberry’s.

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.