Redactie
Redactie Inspiratie 1 nov 2013
Leestijd: 3 minuten

Alles over soep: verschillende soorten, verschillende bereidingen

Deze maand vertelt Ivo alles over verschillende soorten soep. 

Oma’s soep die door haarzelf nog is gemaakt, door je mama (bijna) perfect is nagemaakt óf je eigen, onoverwinnelijke recept… Soep is en blijft iets nostalgisch, iets magisch. Een gerecht met herinneringen en hoewel het geschikt is voor ieder jaargetijde, eten we soep toch echt het meest in deze periode van het jaar. Kortere en koudere dagen, open haard aan en een kom dampende soep op schoot.

Soep blijft populair en kennen we in veel varianten. Van een heldere  groentebouillon tot de roux-gebonden soepen, en van een gebonden erwtensoep tot een koude, Spaanse gazpacho. Allemaal zijn ze anders, maar wel stuk voor stuk onder te verdelen in een aantal varianten.

Bouillons

Met of zonder vlees of vis, maar altijd op basis van groenten en met verhoudingsgewijs veel water. Het groenten-, vlees- of visgarnituur zwemt als het ware in de bouillon.

Het geheim van de start van een goede en smaakvolle bouillon, is het bakken van je garnituren in olie. Daarna voeg je het water toe, breng je de soep aan de kook en laat je ‘m op laag vuur zachtjes pruttelen.

(Roux-)gebonden soepen

Deze soepen kenmerken zich door het wat zwaardere karakter en worden gebonden door een mengsel van gegaarde boter en bloem, oftwel een roux. Deze bestaat altijd uit dezelfde verhouding – 5 delen gesmolten boter op 6 delen bloem – en zorgt voor een mooie binding van je soep.

De beste start voor deze soep is om de benodigde hoeveelheid boter te verwarmen in de pan en daarin de hoofdrolspeler, zoals bijvoorbeeld fijngesneden ui en champignons, te bakken voor de perfecte smaak. Daarna volgt de toevoeging van de juiste hoeveelheid bloem, om het vervolgens af te maken met een goede hoeveelheid bouillon, specerijen, zout en eventueel een scheutje room.

 

Aspergesoep recept

Pureesoep

Pureesoep lijkt qua dikte op de eerder genoemde gebonden soepen, maar bevat geen bloem (gluten) en geen boter (lactose). Dit wordt voor steeds meer lekkerbekken een gezond en verantwoord soepje en bindt zich door de grote hoeveelheid (zetmeel houdende) groenten en de kleinere hoeveelheid water of bouillon.

Ook is deze soort snel en eenvoudig te maken. Om te beginnen bak je in een scheutje olie al je groenten beetgaar. Voeg vervolgens je water en/of bouillon toe en als leidraad gebruik ik hierbij altijd dat ik de groenten nét onder het vocht zet.

Laat de soep aan de kook komen en zo nog een minuut of twintig pruttelen. Pureer vervolgens de soep en maak op smaak met de specerijen die je lekker vindt. Voor de liefhebbers nog een scheutje room wellicht?

Denk bij deze soepsoort aan courgette-, wortel- of bijvoorbeeld knolselderijsoep, maar ook bijvoorbeeld aan een koude gazpacho die bindt dankzij de grote hoeveelheid groenten en brood.

Een variant op de pureesoep is een soep op basis van peulvruchten. Denk daarbij aan erwten-, bonen- of linzensoep. Deze soorten binden veel sterker dankzij de grote hoeveelheid aanwezig zetmeel. Houd daar dus goed rekening mee.

Red lentil Indian soup with flat bread. Masoor dal.

Soep tips

Tot slot geef ik je graag nog vijf handige tips:

– Gebruik gewoon de snelle staafmixer in plaats van een (lastig schoon te maken) blender

– Wrijf een gebonden soep door een zeef voor een nóg gladder resultaat

– Voeg vlak voor het serveren nog wat klein gesneden (groenten)garnituur toe voor een extra bite

– Druppel wat kruidenolie vlak voor het serveren op de soep voor de smaak en het contrast.

– Bewaar wat zelfgemaakte bouillon in kleine bakjes in de vriezer, ter verrijking van sauzen

Experimenteer eens met de bovenstaande soepsoorten en ga aan de slag met nieuwe en niet alledaagse groenten. Soep leent zich ook uitstekend voor restverwerking van groenten die je in huis hebt en waarvan de uiterlijke schoonheid niet meer helemaal aanwezig is.

Kook, durf en maak er soep van en over twee weken staat er een heerlijke soeprecept van Ivo voor je klaar. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.