9 hippe foodtrends uit de hele wereld
Terwijl onze voorraadkasten volstaan met potten Nutella, we driftig bacon in zo’n beetje elk gerecht verwerken en macarons in écht alle kleuren en smaken maken, ontstaan er in de rest van de wereld steeds nieuwe trends. De Mexicaanse chef Rick Bayless laat dit zien en maakte een compilatie van negen (upcoming) trends die in zijn ogen de wereld veroveren, inclusief bijpassende recepten.
Klik op de foto’s voor de bijbehorende recepten
1. Bittere groenten zoals boerenkool
Stiekem is de boerenkooltrend al een tijdje geleden begonnen, maar de populariteit lijkt nog steeds flink te stijgen. Het is niet alleen super gezond en je kunt het werkelijk overal voor gebruiken. Onthou hierbij: hoe donkerder de kleur, des te sterker de smaak.
Recept: aardappelsoep met kaas, chili peper, groenten en bacon
2. Suddergerechten
Slow food lijkt periodes van ups & downs te kennen en is het ene moment populairder dan het andere. Toch blijft het een zeer geliefde manier van koken over de hele wereld, en wordt het zelfs al eeuwenlang gedaan. Of het nu gaat om een heerlijke stoof in een tajine, oma’s suddervlees of gerechten uit de slow cooker.
Recept: pittige kip met mango uit de slow cooker
3. Fermenteren
Hoewel Nederland nog niet helemaal overtuigd lijkt te zijn, is het fermenteren in veel andere delen van de wereld razend populair. Deze techniek zorgt voor zure smaken en maakt de producten langer houdbaar, denk aan bijvoorbeeld zuurkool of kimchi.
Recept: colcannon (een aardappelschotel met (boeren)kool) met kimchi en kaas
4. Habanero pepers
Deze immens hete pepers worden even pittig bevonden als de bekende madame jeanette pepers en zullen volgens expert Bayless steeds meer worden gekocht. Naast dat ze goed pittig zijn, hebben ze een fruitige smaak waardoor ze perfect geschikt zijn om te verwerken door gerechten. Wordt de hoeveelheid pit je iets teveel? Neem dan snel iets van een zuivelproduct, dit blust het gevoel direct.
Recept: pittige maïs en bacon mac & cheese
5. Zoete, kruidige desserts
De aardbei met basilicum is inmiddels alom bekend en geroemd, en steeds meer zoete desserts met kruiden verschijnen op menukaarten. “Komend jaar zal de combinatie van zoet met kruiden domineren in de toetjeswereld.”
Recept: basilicum-aardbeienijs
6. Midden-Oosterse ingrediënten als Za’atar
Met de komst van kookboek Plenty van Yottam Ottolenghi kent plotseling iedere thuiskok de kruidenmix za’atar en gebruiken we daarnaast steeds meer andere Midden-Oosterse ingrediënten. Hoewel de keuken lange tijd als (te) ver beschouwd werd, staan we er nu steeds meer open én verkopen ook steeds meer winkels de producten.
Recept: tosti met muhamarra, Za’atar en gegrilde kaas
7. Paddestoelen
We zien steeds meer verschillende soorten op de markt liggen en ontdekken meer en meer kooktechnieken met paddestoelen. Denk aan kastanjechampignons, shi take, oesterzwammen en eekhoorntjesbrood waarmee je de lekkerste, meest aromatische gerechten kunt maken en die hard carnivoren overhaalt.
Recept: snelle lunchpizza met paddestoelen en prei
8. Taco’s
Het typisch Mexicaanse gerecht verliest steeds meer zijn reputatie van een ongezonde, kleffe en vooral vette hap en wint aan populariteit. De vullingen worden beïnvloed door verschillende keukens uit de hele wereld (van Spaanse tapas tot Japanse tempura) en naar verwachting zul je ze de komende tijd in steeds meer restaurants en café’s tegenkomen.
Recept: taco’s gevuld met gerookte Cincinatti chili
9. Street food
Het is een béétje een inkoppertje, maar hé: food trucks zijn nu eenmaal té leuk! Op dit moment zijn wij fan van Kanen bij Ten Kate in Amsterdam, maar zijn er ook genoeg festivals met de rijdende eetstalletjes die evenementen nóg leuker maken.
Recept: hartige crêpes met walnoten, blauwe kaas en paddestoelen