Redactie
Redactie Inspiratie 2 apr 2013
Leestijd: 2 minuten

8 goede gewoontes om voedselverspilling tegen te gaan

Het overkomt ons allemaal wel eens: een merkwaardig bakje pasta achterin de koelkast, een bos verlepte bosuitjes of een verschrompelde courgette. Zo zonde om weg te gooien, maar helaas veelal onvermijdelijk. Zou je denken…

Niets is minder waar! Je kan jezelf namelijk een aantal simpele gewoontes aanleren, waardoor je de voedselverspilling met een flinke snelheid achteruit duwt.

1. Maak een plan. Reserveer een moment om te bekijken wat je de komende week gaat doen, en hoeveel boodschappen je daadwerkelijk nodig hebt. Kies je voor recepten met bederf-gevoelige ingrediënten? Ga dan op zoek naar nieuwe manieren om deze volledig te gebruiken.

2. Was van tevoren je producten. Geef je groenten voordat je ze wegstopt achterin de koelkast of groentela een kort wasje, of snijd ze alvast in het gewenste formaat. Was en droog bijvoorbeeld een krop sla of gril van te voren je groenten.

3. Bewaar je ingrediënten op basis van versheid. In de horeca wordt de FIFO-regel (first in, first out) niet voor niets als heilig gezien. Leg nieuwere producten achterin de koelkast en verplaats de oude naar voren. Zo zie en pak je altijd als eerste de belangrijkste ingrediënten.

4. Maak gebruik van je vriezer! Zorg dat je gewend raakt aan het invriezen van restjes. Of het nu gaat om hele maaltijden, of geblancheerde worteltjes en kruiden (ja, dat kan ook!), invriezen is je-van-het!

Bron: Flickr

5. Inleggen. Niet alleen is het inleggen van groenten super handig, het wordt ook nog eens de laatste tijd ontzettend veel gedaan. Maakt dat uit? Ja, want ten eerste is het niet voor niets zo populair, én komen er daardoor steeds meer tips, ideeën en recepten op de markt. Klik hier voor een recept.

6. Label alles. Gebruik grote, effen labels zodat je te alle tijden weet wat er in de bakjes zit en wanneer het is gemaakt.

7. Houd groenten en fruit gescheiden. Sommige soorten fruit geven hoge doseringen ethylene af, een stof die ervoor zorgt dat groenten en fruit nog sneller rijpt en dus ook rot.

8. Bewaar je verse kruiden op de juiste manier. Bewaar kruiden als een boeketje in een klein glaasje water en pak ze wanneer je ze nodig hebt. Hierdoor blijven ze veel langer houdbaar.

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.