Redactie
Redactie Inspiratie 28 jun 2014
Leestijd: 2 minuten

3 x koken met sla (grillen, stoven & soep)

Sla wordt bijna altijd koud gebruikt, voornamelijk natuurlijk in salades. Zonde eigenlijk, want veel soorten sla kun je ook heerlijk warm bereiden. Wij laten je graag zien hoe je kunt koken met sla.

Gegrilde sla

Gegrilde sla is een heerlijk bijgerecht voor de barbecue. Onthoud dat je slasoort stevig moet zijn, liefst een soort waarbij je het kropje of de groente kunt halveren. Zachte bladgroenten zoals bijvoorbeeld spinazie, kropsla en snijbiet werken niet, maar soorten als radicchio, witlof of romaine sla wel heel goed.

Leg deze met de platte kant op de grill of barbecue en laat ze op niet te hoog vuur gaar worden. Maak er vooral mooie grillstrepen op!

Bron: lonbinder

Gestoofde sla

Gestoofde sla klinkt vreemd, maar is oh zo lekker. En zoals gegrilde sla goed in de zomer past, past gestoofde sla perfect in het najaar.

Neem daarvoor bijvoorbeeld kropsla of romaine sla. Je kunt ook de bladeren van paksoi (Chinese kool) gebruiken, is strikt genomen geen sla, maar de bladeren proeven hetzelfde. Maak deze wel altijd heel goed schoon.

Haal de slabladeren los uit de krop, was ze even goed en laat uitlekken. Zorg dat de sla die je wil stoven heel erg droog is, een slacentrifuge of met een schone theedoek.

Verhit vervolgens wat roomboter of olijfolie in een grote pan en stoof de slabladeren op een zacht vuur. Na vijf minuutjes zie je al prachtige gestoofde bladeren, die nog wel een beetje vorm en knapperigheid hebben. Het moet niet slinken zoals spinazie.

Je kunt de gestoofde sla daarna nog ‘aankleden’ maken met wat slagroom of kookroom, een vinaigrette of – onze favoriet – hele goede balsamico-azijn. Heerlijk als bijgerecht bij kalfsvlees, varkensvlees of eend, of een goede wildstoof.

Bron: Flickr

Sla soep

Met gestoofde sla (zie hierboven) kun je ook heerlijke soep maken. Waterkers is hier ook ideaal voor om te gebruiken; waterkerssoep is niet voor niets een klassieker.

Stoof voor soep de sla precies zoals hierboven aangegeven. Voeg na een paar minuten een eetlepel bloem toe aan de pan, roer goed door en laat het even binden. Voeg daarna groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Daarna kun je het pureren met een staafmixer.

Wil je een romige soep? Voeg dan nog crème fraîche of slagroom toe. En natuurlijk kun je deze soep opleuken met andere lekkere ingrediënten.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.