Redactie
Redactie Inspiratie 9 aug 2012
Leestijd: 1 minuut

2-sterrenchef Edwin Vinke begint proeftuin op Zeeuws-Vlaamse klei

In Zeeuws-Vlaanderen verrijst momenteel een uniek project: De Zilte Hof, gelegen pal tegenover restaurant de Kromme Watergang in het plaatsje Slijkplaat. In deze proeftuin van ruim 1 hectare groot komen gedurende het jaar meer dan 150 gewassen te staan zoals groenten, fruit, bloemen en kruiden.

Het tweesterrenrestaurant gaat vanaf eind augustus werken met de natuurproducten die – naar gelang het seizoen- letterlijk voor de deur van het Zeeuwse land worden geplukt. Voor zowel lunch als diner wordt er apart geoogst. Van pastinaak tot prei. Van aardpeer tot haverwortel. Maar ook raapjes, spruiten, zwarte bessen, druiven en nog veel meer.

edwinvinke-proeftuin1

Supervers

“Verser dan dit kun je het niet krijgen,” aldus een chefkok Edwin Vinke. “De diversiteit is enorm. We telen bijvoorbeeld acht soorten salie, zeven soorten munt, zeven soorten basilicum en diverse soorten biet. En elke variëteit heeft weer zijn eigen unieke smaak. En dat proef je. Een krop sla afkomstig van de zilte klei of uit een kas betekent een wereld van verschil.”

Educatie

In de Proeftuin zal ook volop worden geëxperimenteerd met het telen van bijzondere producten. Nieuwe gewassen zullen er worden getest in combinatie met de culinaire mogelijkheden. Naast het gebruik van te oogsten groenten door het restaurant heeft de teelttuin ook een educatieve functie. Schoolkinderen kunnen in De Zilte Hof op een speelse manier kennismaken met verschillende soorten gewassen. Ook jonge koks-in-opleiding leren – begeleid door De Kromme Watergang – te werken met een groot aantal unieke groenten en kruiden die op Zeeuwse klei zijn geteeld.

edwinvinke-proeftuin2

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.