Redactie
Redactie Inspiratie 25 apr 2013
Leestijd: 1 minuut

11 verrassende feitjes over… donuts!

Wist je dat…

1. De Franse versie van donuts ‘pet de nonne’ heten, letterlijk vertaald: ‘nonnenscheet’…. Yum! Ze lijken ook meer op oliebollen dan Amerikaanse donuts.

2. Er alleen in Amerika al elk jaar meer dan 10 biljoen (!) donuts geproduceerd worden. Bizar!

3. Hoewel je een donut nu herkent door het gat in het midden, is dit pas later ontstaan. In de tweede helft van de 19e eeuw kwamen bakkers er namelijk achter dat het broodje gelijkmatiger bruin wordt als je een gat in het midden maakt.

4. Er tegenwoordig ook donut holes worden verkocht in Amerika? Het ontbrekende gaatje dus, als het ware. Gelukkig zijn het eigenlijk gewoon mini donutjes.

5. De eerste vrijdag in juni Nationale Donutdag is? Vier deze dag en bekijk dit filmpje waarin je ziet hoe donuts worden gemaakt en koop de allerlekkerste donut die je kunt vinden voor jezelf.

6. De oorspronkelijk naam van de donut ‘oily cakes’ was? Tsja… deze broodjes zitten natuurlijk wél vol met vet omdat ze meestal gefrituurd zijn. Wij vinden echter dat je jezelf  er af en toe best mee mag verwennen.

7. Het Amerikaanse bedrijf Dunkin Donutsdat sinds 1950 bestaat, de meeste donuts wereldwijd verkoopt?

8. Ene John Haight in het Guinness Book of Records staat omdat hij het heeft gepresteerd om in één keer zo’n 52 (!) donuts te verorberen. Respect.

9. Tijdens de Eerste Wereldoorlog soldaten in Frankrijk die heimwee hadden verse donuts kregen van de vrouwelijke vrijwilligsters? Hiermee hoopten de vrouwen dat hun leed iets verzacht zou worden. Lief!

10. De grootste donut ooit een lengte had van 4.88 meter en maar liefst 40.64 centimeter hoog was? Dat is héél wat donut bij elkaar (!).

11. De eerste donut-machine uit 1920 stamt en ontwikkeld is in New York? Vanaf dat moment konden er steeds meer donuts tegelijkertijd gemaakt worden. Het werd de start van een ware donut-revolutie.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.