Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 13 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

‘De Indiase keuken maakt me blijer met mijn roots’

Buiten je eigen comfortzone wachten verrassingen. En wie is er nu niet gek op een lekkere verrassing? In deze rubriek leren we samen met Valle del Sole iedere keer een nieuwe keuken kennen.

Ruth Rottiné-Weidenaar (38) daagt Culy-redacteur Winnie Verswijvel (26) uit om aan de slag te gaan met het recept voor Indiase samosa’s. Het is Ruth’s favoriete eten uit het land waar ze werd geboren, maar niet opgroeide.

Geen Hollandse pot

“Vier maanden oud was ik, toen ik samen met mijn tweelingzus vanuit India naar Nederland kwam. Samen met twee eveneens geadopteerde broers groeiden we op bij onze Friese ouders. Mijn zus lustte alles, ik was een moeilijke eter. Ik hield niet van de Hollandse pot. Pas later ontdekte ik dat ik vooral de kruiden miste.

Ik ben intussen getrouwd en heb twee kinderen. Aardappels, groenten en een gehaktbal staan bij ons alleen op tafel als mijn schoonmoeder blijft eten op haar oppasdag. Op de andere dagen eten we veel gevarieerder. Mijn man en ik houden allebei ontzettend van koken en gebruiken veel verschillende kruiden om gerechten op smaak te brengen.

Een Indiase smaakexplosie

Toch staan gerechten uit de Indiase keuken pas sinds 2011 bij ons op tafel. In dat jaar ben ik samen met mijn man en een deel van mijn familie in India geweest. We gingen onder meer naar het weeshuis waar mijn zus en ik voor onze adoptie woonden. We waren zo jong toen we naar Nederland gingen dat we helemaal geen herinneringen hadden aan het land en dus ook geen plekken of geuren herkenden. Tijdens deze bijzondere reis ben ik de Indiase keuken pas echt gaan waarderen.

De samosa’s waren meteen mijn favoriet. Grappig ook, een gerecht met aardappel, terwijl ik altijd dacht dat ik aardappels zo vies vond. Met de juiste kruiden erbij blijk ik ze juist heel lekker te vinden. De combinatie van de aardappels, groene erwten en al die kruiden geven een soort smaakexplosie in je mond. Extra lekker met bijvoorbeeld een kruidige yoghurtdip met koriander erbij.

Steeds meer Indiaas

De kruiden die je nodig hebt om samosa’s te maken, heb ik uit India meegenomen en gebruik ik om thuis het gerecht te maken. Toch smaken de samosa’s voor mijn gevoel nooit meer helemaal zoals ik ze in India heb geproefd. Gelukkig heeft daar verder niemand last van; familie en vrienden vinden ze altijd heel lekker. Mijn moeder zei pas: ‘Hoe ouder je wordt, hoe meer Indiaas je wordt’. Ik zie het zo: vroeger was het gewoon een gegeven dat ik daar vandaan kwam, maar door te genieten van het land, de tradities en het eten heb ik wat meer blijheid aan dat stukje DNA gegeven.

Zodra we weer mogen reizen, hoop ik snel eens met mijn gezin naar India te gaan, om mijn kinderen ook iets te laten zien van hun roots. Ik heb een dochter die echt van de Hollandse pot houdt – dat heeft ze dus niet van mij – en een zoon die ook gek is op Indiaas eten. We kijken er nu al naar uit om samen in India samosa’s te eten.”

Benieuwd naar het recept of wil je weten wat Winnie ervan heeft gebrouwen? Je leest het via deze link!

In samenwerking met Valle del Sole

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.