De comeback van de champignon: waarom je deze alleskunner vandaag nog in huis wil halen
Rond en bescheiden, maar o zo briljant in de keuken. Het wordt tijd dat de champignon zijn glansrol weer pakt. Want dit is écht veel meer dan een ingrediënt dat je soms door je pasta gooit. Paddenstoelen zijn stiekem de superhelden van je koelkast, en wij zullen je bewijzen waarom ze vandaag nog op je boodschappenlijstje moeten.
We durven best te stellen: champignons zijn de stille smaakhelden in elke goede maaltijd. Iedere supermarkt heeft ze, ze zijn betaalbaar, het hele jaar beschikbaar én passen overal bij. Ze bestaan voor 90% uit water en bevatten slechts 22 kcal per 100 gram, zowel rauw als gekookt. Of je nu gaat voor een luxe toast, vegetarische ‘shoarma’ of romige risotto: dit zijn de sterren van jouw show. Want laten we eerlijk zijn, paddenstoelen krijgen lang niet altijd de credits die ze verdienen. Toch kun je er de plank bijna niet mee misslaan. Witte en bruine champignons zijn laag in calorieën, een bron van vezels en eiwitten, zitten vol met vitamine D én bevatten geen toegevoegd zout of vet. Basically alles wat je wenst van een veelzijdig ingrediënt dat ook nog eens ontzettend lekker is.
Europa’s best bewaarde geheim
Wist je dat men op ons continent in 2020 maar liefst 1,063,700 ton champignons produceerde? En dat 95% daarvan vanuit negen Europese landen kwam, waaronder Nederland? Het is niet zomaar een random feitje, maar toont aan dat paddenstoelen een echte Europese specialiteit zijn. Europese paddenstoelen staan voor kwaliteit, smaak en verantwoorde teelt. Hier mogen we best trots op zijn. En het mooie? Deze smaakbommetjes horen bij de groep verse groenten en fruit die je dagelijks zou moeten eten. Doe jezelf dus een plezier en kies wat vaker voor de champignon!
3, 2, 1 actie!
Leg je snijplank snel klaar en kom in actie. Want met de veelzijdige paddenstoel kun je alle kanten op. Ze passen in een vegetarisch, veganistisch, flexitarisch, zoutarm en glutenvrij dieet. Champignons gaan bovendien fantastisch samen met venkel, sperziebonen, wortels, rijst, pasta, eieren, kalfsvlees, gevogelte, verse geitenkaas en noten. Wat je verder met paddenstoelen kunt doen? Daar hebben we geen eenduidig antwoord op. Gebruik ze als vleesvervanger in je favoriete gerecht. Of maak die ene perfecte romige risotto. En wat dacht je van een simpele pasta met champignon en knoflook. Of vul een flensje met Oosters gekruide oesterzwammen.
Snelle tip: bak champignons met knoflook en tijm, serveer op een dikke snee zuurdesembrood met geitenkaas
Die umami-smaak van paddenstoelen? Pure magie. Champignons de Paris werken zelfs als natuurlijke smaakversterkers, waardoor je minder zout nodig hebt. Of je ze nu grilt, roostert of rauw in je salade gooit: ze voegen altijd een extra laag smaak toe die je gerechten naar een hoger level tillen.
Vind je favoriete recept
Zin gekregen om te koken met paddenstoelen? Duik in de recepten en ontdek je nieuwe favoriete paddenstoelgerecht. Trust us, je koelkast (en je smaakpapillen) zullen je dankbaar zijn. Plus ze zien er ook nog eens prachtig uit op je bord én op Instagram, natuurlijk.
De Europese vereniging van champignonproducenten is een campagne gestart met de slogan ‘Europese champignons, verborgen juweeltjes’ om consumenten bewuster te maken van de vele voordelen die Europese champignons bezitten: betaalbaar, toegankelijk, gevarieerd, rijk, makkelijk te bereiden en duurzaam. Perfect voor elke dag! De campagne ‘Europese paddenstoelen, verborgen parels’ om de Europese champignon te promoten, loopt in negen landen.
Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F07%2Fmh-red-1.png)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FA02_Baked-Camembert-with-Mushrooms.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2Fcreamy_brown_butter_mushroom_orzo_BEAUTY_-2.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2Fcrispy_peking_mushroom_pancakes_BEAUTY.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2Fspicy_mushroom_bruschetta_BEAUTY.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FJeMTQkU-.png)