Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 1 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Bierroute door Vlaanderen: dit zijn de gezelligste en meest typische biercafés

IPA, een blond bier of een fris witbiertje, er zijn zoveel verschillende smaken en kleuren bier dat er eigenlijk altijd wel iets is wat jij lekker vindt. En wie er aan een lekker biertje denkt, legt al gauw de link met onze zuiderburen. Logisch, want Belgisch bier is niet voor niets een begrip. Het land kent maar liefst 1500(!) biermerken en 700(!) verschillende smaakprofielen.

Belgisch bier is zo bekend vanwege de sterkte, zuurheid, bitterheid en complexiteit van het bier. Het bekendste bier is pils, maar pilsbier is slechts het prille begin van een reeks aan kenmerkende bieren.

mensen genieten van een biertje aan tafel

Vlamingen en hun bieren

Fun fact: wist je dat bier zo’n groot deel uitmaakt van de Vlaamse cultuur dat het in 2016 is opgenomen in de UNESCO-lijst van immaterieel cultuur erfgoed? Het is niet zonder reden dat de eerste Vlaamse kroeg haar deuren al opende in 1515. En dat er er ook vandaag de dag nog steeds gepassioneerde brouwers en hippe microbrouwerijen opduiken.

De beste, Vlaamse biercafés

Ben je in Vlaanderen aangekomen om te proeven van Belgische speciaalbieren, dan wil je natuurlijk weten bij welke biercafés je het beste terecht kunt voor een slokje gerstenat. We zijn daarom voor jou op zoek gegaan naar de kroegen die je echt niet mag missen in Vlaanderen (tip: maak er meteen een heuse bierroute van!).

Kulminator in Antwerpen

Als je aan een leuk bieradresje in Antwerpen denkt, komt Kulminator misschien wel als eerste bij je op. Het biercafé komt meerdere malen in de top 10 van beste biercafés van de wereld voor, samengesteld door de website Ratebeer.com. Alleen daarom al is het café een bierbezoek meer dan waard.

Je loopt het biercafé zo voorbij (het ligt verstopt in een zijstraat), maar als je eenmaal binnen bent gaat de bierhemel voor je open. Op de kaart prijken 600 bieren van over de hele wereld – van oude en vergeten bieren tot nooit officieel verkochte bieren.

Je vindt Kulminator op Vleminckveld 32 in Antwerpen.

man tapt biertje in het biermuseum

Brouwerij De Halve Maan in Brugge

Middenin het centrum van Brugge vind je de authentieke, historische brouwerij De Halve Maan. Zo historisch dat in de familiebrouwerij – die in 1856 is gestart – al zes generaties aan brouwers hebben gestaan. Bij De Halve Maan brouwen ze de ‘Brugse Zot’, een pittig bier van hoge gisting en tevens het Brugse stadsbier. Leuk: je kunt er dagelijks terecht voor een rondleiding inclusief een proeverij van hun Brugse Zot.

En als je dan toch in Brugge bent, breng dan meteen een bezoekje aan het biermuseum op de Markt. Je leert er alles over de grondstoffen van bier, maar ook over het brouwproces en beer food pairings.

Je vindt brouwerij De Halve Maan op Walplein 26 in Brugge.

De Dulle Griet in Gent

In hartje Gent staat hét klassieke biercafé van de stad: De Dulle Griet. Je vindt er een selectie van 500 bieren – wat daarmee het grootste assortiment aan Belgisch bier in Gent is. Van klassiekers tot onbekende brouwers, je kunt er van alles proeven.

De Dulle Griet is een klassiek bruin café zoals je ze kent van vroeger. Een waarbij je het gevoel hebt dat de tijd even heeft stilgestaan. En dat kunnen we waarderen, want het oog wil ook wat.

Je vindt De Dulle Griet op Vrijdagmarkt 50 in Gent.

biertje

Het Anker in Mechelen

In Mechelen vind je een van de oudste brouwerijen van heel België (ontstaan in 1471) met een rijke geschiedenis. Het Anker is een familiebrouwerij waar al vijf generaties lang bier wordt gebrouwen.

De brouwerij produceert bekende eigen bieren die verschillende internationale prijzen hebben gewonnen op de belangrijkste bierwedstrijden van de wereld (zoals de Gouden Carolus Classic). En ook hier kun je een bezoekje brengen aan de brouwerij om van alles te weten te komen over bierbrouwen.

Je vindt Het Anker op de Guido Gezellelaan 49 in Mechelen.

Domus in Leuven

Een echte bierkenner zal bij Leuven direct de link leggen met het bier Stella Artois. Het bier werd gebrouwen door – hoe kan het ook anders – de familie Artois. Die traditie is nu overgenomen door AB InBev, de grootste bierbrouwerij van de wereld.

Een mooi contrast met het bekende merk Stella Artois is het kleinere Domus. Een fijne huisbrouwerij in de binnenstad waar sinds 1985 natuurlijke bieren worden gebrouwen. En voor wie houdt van een vers getapt biertje ben je hier aan het juiste adres: bestel je een ambachtelijk bier van het huis, dan loopt deze via een koperen buis van de brouwerij aan de overkant van de straat zo direct naar de tap. Proost!

Leuven Beer Weekends

Leuven is terecht de place to beer, en met name in de maand april. Deze maand vinden de Leuven Beer Weekends plaats. Drie weekenden lang kun je er als bierliefhebber je hart ophalen. Breng een bezoekje aan het Zythos Beer Festival, een van de grootste bierfestivals in Europa (27 en 28 april). Of maak een bierwandeling door de stad, volg een bierworkshop of neem een kijkje achter de grote deuren van brouwerij AB InBev.

Zoek je nog een slaapplek? Diverse hotels hebben speciale bierarrangementen en ook bij restaurants staat de maand april in het teken van gerechten bereid met bier.

Eén ding is duidelijk, er zijn genoeg redenen om in het voorjaar de trein of Thalys naar Vlaanderen te pakken. Ook handig: Toerisme Vlaanderen heeft nog veel meer info voor je over je trip naar Vlaanderen. Veel plezier!

In samenwerking met Toerisme Vlaanderen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.