Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 17 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt: Italiaanse maritozzi en ander lekkers bij Salvo (Amsterdam)

We weten niet goed of het een vloek of een zegen is dat de Italiaanse lekkernijen van Salvo na hun pop-ups eindelijk een vaste stek hebben. Zegen omdat we nu gewoon op elk moment aan maritozzi en ander lekkers kunnen komen, vloek omdat we dat dan ook gevaarlijk vaak doen.

Al gaat het hier gelukkig om caloriëen die we met líéfde aan onze Culy-lijven hangen – dat scheelt.

Dit zijn ze: de 23 foodtrends van 2023 (van ube tot udonnoedels)

Culy ontdekt Salvo

Voor wie de Salvo-hype de laatste tijd niet overal tegenkwam: Salvo is de Italiaanse bakkerij van Salvatore Lioniello. Heb je de Hermitagemarkt ooit bezocht, dan heb je de Napolitaan mogelijk daar al gespot. Het is de plek waar hij Amsterdam liet kennis maken met Italiaanse zoetigheden als maritozzo (het Romeinse antwoord op puddingbroodjes), Veneziana en Rotolo al limone. En dat sloeg aan.

Zó erg dat Salvatore wat later de sleutels voor zijn eigen bakkerij bemachtigde. Die bakkerij zit gevestigd in Amsterdam-West en dat zorgde in een mum van tijd voor enthousiaste bezoekers die er achteraf dolgelukkig op hun social media over berichtten. Culy sluit zich graag bij die groep aan en gaat bij Salvo langs om een blik achter de schermen te krijgen.

Salvo Bake House Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Romantisch gebakje

Salvo licht tijdens ons bezoek toe dat Italië een rijkdom aan zoetigheden herbergt waar de gemiddelde West-Europeaan nog nooit van gehoord heeft. Juist dat segment van de Italiaanse keuken – met als uithangbord de maritozzi – is waar hij Nederlanders mee wil laten kennismaken.

Leuk feit: marritozzi zijn gebakjes met een romantische ziel, legt Salvo uit. Volgens de traditie kopen mannen ze namelijk voor de vrouw aan wie ze hun liefde willen betuigen. Dat wij dat op de Culy-redactie tien keer boven een boeket rozen zouden verkiezen, ligt voor de hand. Romantische roombroodjes dus, maar wat maakt ze – en met name die van Salvo – dan zo lekker?

De oplossing voor al je problemen

Ten eerste zit ‘m dat in het deeg van de brioche, waarbij sinaasappel- en citroenzest de bollen een mediterraan, fris tintje geven. Voor de slagroom is de timing dan weer cruciaal; die klopt Salvo maximaal een halfuur voor opening van zijn winkel. Je snapt: dat resulteert in de meest verse, zachte room die je ooit hebt gehad.

En overgiet je die twee factoren nog eens met de uitzonderlijke liefde die Salvo in zijn maritozzi stopt, dan krijgt je dus een waanzinnig broodje dat – romantisch of niet – simpelweg al je problemen oplost.

Salvo Bake House Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Eindeloze lijst

Geen wonder dat mensen in grote getale aanschuiven voor de roombroodjes. Salvo verkoopt die zowel in de klassieke versie als in 2.0-exemplaren met tijdelijke smaken. Zo zagen we al versies met groene appel, Earl Grey, blauwe bes en rozen-pistache de revue passeren. En verkopen ze nou toevallig een gebakje met de naam ‘Maribomba’ tijdens je bezoek, bestel dat dan subito. In deze versie wordt het goddelijke briochedeeg namelijk ook nog eens gefrituurd en dat is de overtreffende trap van lekker.

Vergis je echter niet: naast de maritozzi verkopen ze bij Salvo dus ook nog heel wat ander lekkers en dat assortiment loont net zo de moeite. Veneziana, polentacake met sinaasappel of bomboloni met pistachecrème bijvoorbeeld.

Wat er verder nog in de pijplijn zit? Wat níét is een betere vraag. Salvo spreekt van een eindeloze lijst aan gebakjes die hij nog wil verkopen en dat wij op hete kolen zitten om die allemaal te gaan proberen is nog een understatement…

Salvo Bake House Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Adres en openingstijden Salvo Bake House

Tweede Hugo de Grootstraat 9

1052 LA Amsterdam

Salvo is van woensdag t/m zaterdag geopend van 09:00 tot 16:00 en zondag van 09:00 tot 16:00.

Meer Italiaanse hotspots in Amsterdam:

Salvo Bake House Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.