Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 18 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Piero’s Utrecht: Italiaanse gastvrijheid en fijne cocktails bij je pasta of pizza

Bij Piero’s in Utrecht kent de gastheer je bij naam en kun je de heerlijkste Italiaanse pasta’s, pizza’s en cocktails verorberen. Begin je avond met een cocktail met antipasti op het terras, ga aan tafel voor verse pasta met wildzwijn en sluit af met amaro’s of cocktails aan de toffe bar. Nadat je je portie tiramisu hebt gehad natuurlijk.

Piero’s heeft een knap interieur gekregen. Het restaurant heeft onlangs zijn intrek genomen in het pand waar voorheen Speck Bar & Grill zat, aan het Ledig Erf. Op een steenworp afstand van de leuke Twijnstraat en station Vaartsche Rijn.

Italiaans restaurant Piero's in Utrecht

Piero’s in Utrecht

“Een nieuwe Italiaan in een retro jasje” is de pay-off van Piero’s. Dat is duidelijk merkbaar: Utrecht beschikt niet over heel veel Italiaanse restaurants en zeker niet in deze hoek van de stad. Op de zaterdagavond dat wij langsgaan, zit het bomvol en is het een bruisende boel.

De Italiaanse gastheer Piero (yep, de zaak is naar hem vernoemd) gaat ondanks de drukte bij álle tafeltjes langs om even een praatje te maken. Hij runt de zaak samen met Joris Visser en Niels van Nieuwenhuizen, bekend van Firma Pickles (die serie succesvolle burgerrestaurants). Slim en leuk dat hij iedereen persoonlijk aanspreekt, want dat maakt meteen dat Piero’s aanvoelt als een vertrouwde stek, waar je vaker wil komen. Where everybody knows your name, dat idee. “Ik wil Utrecht echt kennis laten maken met het gastheerschap waar ik in Italië mee ben opgegroeid”, zegt de Italiaan dan ook.

Chefkoks bij Piero's

Het interieur van Piero’s

Het interieur helpt daar zeker ook aan mee. Piero’s is een fiks restaurant, met verschillende hoekjes. Er zijn grote tafels, ronde tafels en vierkante tafels met leren bankjes. En dan is er ook nog de onwijs toffe bar, waar een bartender de hele avond klassieke Italiaanse cocktails staat te shaken. Negroni’s, Espresso Martini of Il Padrino: wij krijgen er dorst van.

Blikvanger – naast de bar – is de enorme etalage met verlichte drankflessen. We zijn haast jaloers op de mensen die er tegenover wonen, vanwege het uitzicht. Ook is er een aparte bar waar de charcuterie en kazen uitgestald liggen. En mogen we het nog even over die prachtige retro lampen hebben die door de hele zaak hangen?

Burrata bij Piero's

Het menu van Piero’s

Maar we zijn hier natuurlijk vooral voor het eten. De kaart van Piero’s is niet overdreven groot en dat vinden we fijn. Er zijn antipasti, pasta’s, Napolitaanse pizza’s, secondi en dolci.

Wij starten onze avond in de zon op het terras met een wijntje en de aanraders van Piero himself; cuori di carciofo (artisjokharten in olijfolie), Burrata e pomodorini en drie soorten salumi, waaronder Mortadella, een heerlijke venkelsalami en Coppa.

We vragen ook weer om zijn advies voor de hoofdgerechten. Het liefst willen we een pasta en een pizza proeven. De huisgemaakte pasta gevuld met wildzwijn adviseert hij ons. “Maar ik zou ‘m zonder de tomatensaus nemen, dan proef je de vulling beter. Ik geef het wel door aan de keuken.” Daarnaast bestellen we de pizza met nduja, rode ui, Mozzarella en San Marzano-tomaten.

Charcuterie bij Piero's

Een punt die naar beneden hangt

Terwijl we nippen aan een rode wijn uit Sicilië, arriveren onze hoofdgerechten. De pizza heeft een zachte korst, met zo’n punt die lekker naar beneden hangt. Het is dan ook een pizza in Napolitaanse stijl, met een mooie houtoven smaak en heerlijke toppings. De nduja is spicy, maar niet té, de Mozzarella is ook goed en de zoete uien zijn een fijne tegenhanger.

De pasta arriveert toch mét saus, maar we proeven ‘m toch. Perfect al dente en wat een lekkere vulling. De tomatensaus is ook lekker, al was deze pasta inderdaad nog beter geweest met botersaus en salie (wat is er nou níét lekkerder met botersaus en salie?). Als Piero even later langs ons tafeltje loopt en ziet dat het keukenteam tóch saus over de pasta heeft gedaan, gromt hij teleurgesteld. Wel heel leuk om een gastheer te hebben die zo meedenkt. Laat je dan ook zeker adviseren door Piero als je hier gaat eten.

Pizza bij Piero's
Nancy van Batenburg voor Culy
Pasta met wild zwijn bij Piero's
Nancy van Batenburg voor Culy

Amaro & dolci

Zoals bij elke Italiaanse maaltijd verheugen we ons als een stel kleine kinderen op de tiramisu en die stelt niet teleur. Niet te zwaar, niet te zoet en je kunt alle afzonderlijke smaken (cacao, koffie, drank) goed proeven. Heerlijk.

Ook de semifreddo is goed. Gemaakt met pistache, witte chocolade en frambozen is het een friszuur dessert, met veel texturen.

Omdat Piero’s bekend staat als de plek waar je naast Italiaanse biertjes (met Birra Moretti op de tap) ook traditionele Amaro’s kunt drinken, gaan we voor dat laatste. De perfecte afsluiter voor een avondje dolce vita.

Tiramisu bij Piero's
Dessert bij Piero's

Het adres van Piero’s

Ledig Erf 10, Utrecht

Openingstijden: dagelijks vanaf 17:00 uur, in het weekend al vanaf 12:00 uur. Reserveren kan online, maar ze houden sowieso ook altijd wat tafels vrij. 

Meer Italiaanse restaurants in Utrecht:

Amaro bij Piero's Utrecht
Wand met flessen bij Piero's

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.