Culy
Culy Drankjes 22 mei 2015

Zo maak je zelf heerlijke shrubs (dé bruisende cocktail van dit moment)

Een van de populairste hoekjes van Culy Food Festival was de stand van Schnacks met London streetfood. Naast heerlijke gerechtjes serveerden ze ook ‘shrubs’, lekker sterke cocktailmixen die ze aanmaakten met Amsterdams spuitwater. We vertellen je graag hoe je deze thuis namaakt.

Wat is een shrub?

Een shrub is een homemade drank op basis van azijn, suiker en fruit, wat gemixt wordt met (bruis)water. De basis wordt gemaakt door fruit met suiker, azijn en andere smaakmakers (zoals kruiden) te mixen en dit te laten trekken in de koelkast.

Je kunt vervolgens alcohol toevoegen, maar het hoeft niet. Shrubs zijn ook megalekker als non-alcoholische cocktail.

De shrubs op Culy Food Festival

Schnacks had drie soorten shrubs op ons festival:

– Lychee en gember

– Bitter lemon met karwijzaad

– Frambozen en Madame Jeanette-peper

Culy Food Festival Sven Signe den Hartogh0009

Zo maak je zelf een shrub

Neem als basis een lekkere azijn, bijvoorbeeld appelciderazijn. Meng deze met (heel veel!) suiker en je favoriete fruit en smaakmakers in een grote fles of pot die je af kunt sluiten. Hou ongeveer evenveel suiker aan als azijn (ja, dat is veel).

Een lekkere combinatie is bijvoorbeeld met frambozen, chilipepers en limoen. Of stukjes lychee, plakjes gember en citroen. Of aardbeien, zwarte peper en vanille.

Zet de fles goed afgesloten in de koelkast en laat ‘m daar staan, minstens een paar nachten (tot een paar weken). Hoe langer je wacht, hoe intenser de smaken worden. Af en toe even omschudden.

Zeef deze ‘siroop’ daarna en meng 1 deel met 3 delen (bruis)water. En serveren maar!

En de alcohol?

Als je alcohol wil toevoegen, kun je dit het beste pas aan het glas doen (samen met het bruiswater). Rum, tequila of gin is een heel goede toevoeging, maar cognac kan bijvoorbeeld ook.

Culy Food Festival Sven Signe den Hartogh0007

Beeld: Sven Signe den Hartogh

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Zo maak je zelf heerlijke shrubs (dé bruisende cocktail van dit moment)
Sluiten