Redactie
Redactie Diner 11 aug 2012
Leestijd: 3 minuten

Zelf sushi maken: helemaal niet moeilijk!

Gespot op de geweldige blog Chicks Love Food: zelf maki sushi maken. Overigens een echte aanrader deze site; de twee eigenaresses bloggen regelmatig over hun culinaire avonturen en heerlijke recepten. Zelf sushi maken is gelukkig helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Zo leer je hoe je sushirijst, maki sushi en de inside out roll maakt.

> Ook lekker (en nóg makkelijker): maak een lazy sushi bowl met zalm en wasabimayo

Foto14

Zelf sushi maken

Spoel de rijst onder koud water in een vergiet een paar minuten af, tot het water niet meer troebel is. Laat vijf minuten in een pan met dikke bodem rusten en voeg vervolgens 600 milliliter koud water en een snuf zout toe. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal is dit ongeveer 15 minuten.

Verwarm de rijstazijn met de suiker en zout zodat de ‘droge’ ingrediënten oplossen. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur en meng door de rijst. Proef en breng eventueel meer op smaak met zout, suiker of een beetje van de azijn.

Schep de rijst in een grote schaal en laat volledig afkoelen. Leg ondertussen je matje klaar met een eerste norivel erop (met de glanzende kant naar beneden). Zet je bakje water en de resterende ingrediënten in de buurt.

Maki sushi maken

Nu ga je rollen! We beginnen met de maki, dat is de meest standaard sushi met het zeewier aan de buitenkant. Maak je vingers nat (dit doe je steeds zodat de rijst niet aan je handen plakt) en breng een laagje rijst aan over het hele vel, maar laat bovenaan ongeveer een kwart open.

Leg nu ongeveer in het midden van de rijst een dubbele streep van zalm en avocado, of een dubbele streep van tonijn en komkommer. Maak het open stukje nori een beetje nat, dat is je ‘plakrandje’ dadelijk.

Zorg dat je norivel op gelijke hoogte ligt met je matje en begin met rollen. Rol met behulp van je matje het onderste deel van het norivel met rijst over de vulling. Duw aan, haal het matje even terug en rol nu verder op. Met behulp van een scherp mes snijd je de rol in ongeveer zes stukjes. Tadaaaa, je eerste maki! Was dat nou zo moeilijk?

Foto10

Inside-out roll maken

Bij de inside-out rol zit er rijst aan de buitenkant, in plaats van nori. Leg op je sushimatje het vel vershoudfolie. Scheur van het norivel het bovenste stukje af, je legt op je matje dus vershoudfolie en daarop 2/3 van een norivel, horizontaal. Alle drie deze dingen moeten onderaan op gelijke hoogte liggen.

Het gehele nori-vel beleg je met een laagje rijst nadat je je vingers nat hebt gemaakt. Bestrooi vervolgens met sesamzaadjes. Nu pak je het norivel voorzichtig op en draai je het in een snelle beweging om, zodat de rijstkant op de vershoudfolie ligt en je de donkergroene kant boven hebt.

Leg nu weer tonijn en komkommer of zalm en avocado in het midden van het vel. Rol weer op met behulp van het matje, door eerst om de vulling heen te rollen, aan te drukken, het matje en de folie weer terug te halen en verder op te rollen. Je inside-out roll is af! Snijd in stukjes met een scherp mes.

Foto111

Meer lekkere sushi recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.