Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zalm met gochujang en honing, kokosrijst en baby paksoi

Een simpel maaltje voor doordeweeks, maar dan even met een Culy-twist! Deze zalm met gochujang en honing serveren we met kokosrijst en baby paksoi. Makkelijke bereiding, toffe smaken. Zo hebben we het graag.

Als je regelmatig een stukje gebakken zalm met rijst maakt, kun je daar met dit recept een kleine draai aan geven. En trouwens: deze manier van groenten even snel op smaak brengen in een wok, passen we ook regelmatig toe op andere groene groenten. Denk aan spinazie of gewone paksoi.

Laatste tip: hou je niet van koriander, laat het dan gewoon weg.

Alles over gochujang: Koreaanse chilipasta

Zalm met gochujang en honing
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zalm met gochujang en honing, kokosrijst en baby paksoi

Voor de kokosrijst

Spoel 1/2 mok rijst in een vergiet of zeef onder stromend water tot het water dat er vanaf komt helder is. Doe de rijst in een pan en voeg anderhalf keer zoveel water toe, dus in dit geval anderhalve mok. Voeg ook de santen en de gehakte koriandersteeltjes toe. Roer even en breng aan de kook.

Laat de rijst 10 minuten zachtjes koken of tot al het water geabsorbeerd is. Zet het vuur uit, leg een deksel op de pan en laat de rijst 10 tot 15 minuten met rust.

Voor de zalm met gochujang en honing

Meng in een kommetje de gochujang en de honing door elkaar. Als het erg dik is, kun je eventueel een klein scheutje water toevoegen. Voeg wat van de gehakte koriander toe en zet opzij.

Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een pan en leg de zalm erin. Bestrijk de kant die boven ligt met wat van de gochujang-marinade. Bak de zalm ongeveer 4 minuten aan één kant (afhankelijk van de grootte) en draai dan om.

Bestrijk de kant die nu boven ligt met de rest van de marinade. Laat nog een paar minuten bakken tot de zalm gaar is. Hou het goed in de gaten en zet het vuur wat lager; de suikers in de honing verbranden snel.

Voor de baby paksoi

Verhit ondertussen een wok op hoog vuur en voeg twee eetlepels zonnebloemolie toe. Leg de stukken paksoi met de snijkant naar beneden in de wok en laat 4 minuten bakken. Voeg dan de knoflook toe en schep alles om.

Voeg zout, suiker en rijstwijn toe en blijf omscheppen tot je ziet dat de groente geslonken is en gaar oogt. Voeg eventueel een klein scheutje water toe aan de hete wok als je ziet dat de groente nog even nodig heeft om te garen.

Schep de kokosrijst op een bord en leg de zalm erbovenop. Leg de stukken baby paksoi ernaast. Bestrooi met de blaadjes gehakte koriander.

Zalm met gochujang en honing
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.