Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 29 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: wortelscones met gesuikerde wortels en sinaasappelroomkaas

Deze wortelscones brengen twee favorieten samen: worteltaart en scones. Dat maakt deze scones kruidig, fris en feestelijk. Dat komt namelijk door de gesuikerde wortels die liggen op een bedje van zijdezachte sinaasappelroomkaas. Onweerstaanbaar lekker.

Wortelscones Carrot Cake Scones
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je de wortelscones met gesuikerde wortels en roomkaas

De gesuikerde wortels

Begin als eerste met het maken van de gesuikerde wortels. Verwarm de oven voor op 110 graden.

Schaaf met een dunschiller 20 tot 30 strips van de wortels.

Zet een steelpannetje met het water en de suiker op het vuur en breng aan de kook. Voeg de wortelstrips toe en kook 20 minuten in het suikerwater. Houd de goed pan in de gaten, zodat de suiker niet verbrandt.

Verwijder de wortelstrips uit de siroop en laat 5 minuten afkoelen.

Leg de strips op een met bakpapier beklede bakplaat. Stop in de oven en bak 20 minuten, zodat ze lichtelijk uitdrogen.

Haal daarna de wortelstrips uit de oven en wikkel de strips direct om een pollepel. Laat de wortelstrips van de pollepel afglijden en laat 30 minuten afkoelen op een afkoelrek terwijl je verder gaat met de wortelscones.

De wortelscones

Verhoog de oventemperatuur naar 220 graden.

Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, gemalen gember, nootmuskaat, zout en suiker.

Voeg de blokjes boter toe aan de droge ingrediënten. Wrijf met je vingertoppen de boter door meel, zodat een kruimelig deeg ontstaat.

Meng in een aparte kom het ei en de melk. Voeg toe toe aan het kruimeldeeg en meng goed. Doe als laatst de geraspte wortel erbij. Meng nog eens, maar niet te lang. Het deeg mag niet te lang gekneed worden zodat de wortelscones rijzen in de oven.

Rol of druk het deeg uit tot een dikte van 4 centimeter. Gebruik een kopje om de wortelscones uit te drukken.

Leg alle wortelscones op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met melk, zodat de wortelscones een mooie korst krijgen.

Zet de wortelscones in de oven en bak 10 tot 12 minuten in de oven. Laat de wortelscones kort afkoelen voordat je ze serveert, ongeveer 30 minuten.

De sinaasappelroomkaas

Terwijl de wortelscones in de oven bakken gaan we verder met de sinaasappelroomkaas.

Meng hiervoor de roomkaas, sinaasappelsap, sinaasappelrasp en poedersuiker in een kom en zet opzij.

Serveer de wortelscones met een flinke toef roomkaastopping en daar bovenop de gesuikerde wortels.

Wortelscones Carrot Cake Scones
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer scones:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.