Witlofsoep met blauwekaasroom en een scheut cognac

De Vlaamse dames Johanna Goyvaerts, Tine Lejeune en Barbara Serulus hebben samen een kookboek gemaakt waar het plezier voor eten vanaf druipt. Hun boek DINER is wat ons betreft één van de leukste kookboek-ontdekkingen van de afgelopen tijd (en er zijn nogal wat leuke kookboeken verschenen!). Van deze witlofsoep met blauwekaasroom en een scheut cognac weten we al dat we ‘m nog héél vaak gaan maken.

Johanna, Tine & Barbara over het gerecht: “Een klassieke witlofsoep waarin een scheut cognac voor diepte zorgt en een toef blauwe kaasroom voor een feestelijk accent. Wij kozen voor subtiel smakende gorgonzola, hou je van meer uitgesproken dan is een pittigere variant zoals roquefort zeker ook een goede keuze”

Cobbler met pruim, braam en tequila (of ander seizoensfruit)

witloofsoep met blauwekaasroom
Bron: DINER

Witlofsoep met blauwekaasroom

1. Snipper de ui grof. Maak eerst de bruine boter (dit geeft een extra diepe smaak aan de soep). Smelt hiervoor de boter in een grote kookpan met stevige bodem op een middelhoog vuur. Wacht tot de boter begint te bruisen en roer vanaf dan af en toe met een garde zodat de witte melkdeeltjes uit de boter niet aan de bodem van je pan beginnen plakken. Herhaal dit af en toe tot na enkele minuten de boter goudbruin kleurt en naar nootjes begint te ruiken.

2. Doe er nu de ui bij en kruid met een snuf peper en zout. Zet het vuur een tikje lager en stoof glazig in 5 à 10 minuten, roer af en toe om. Snijd ondertussen het witloof in ringen. Pel de knoflook en snijd grof.

3. Voeg het witlof toe samen met de look en laurier en stoof in 15 minuten mee zacht. Roer regelmatig om. Blus met de cognac en laat 2 minuten inkoken zodat de alcohol verdampt.

4. Schil ondertussen de aardappel en snijd in blokjes. Voeg de aardappel toe samen met de bouillon. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pot 15 minuten zachtjes pruttelen.

5. Maak ondertussen de blauwekaasroom. Klop hiervoor eerst de room half stijf in een kom met een handmixer. Klop in een andere kom met dezelfde handmixer de blauwe kaas even los (het is belangrijk dat de kaas op
kamertemperatuur is, zo gaat het loskloppen makkelijker). Doe de kaas bij de slagroom en klop verder tot alles goed gemengd is. Zorg ervoor dat je niet te lang klopt, dan wordt de room te stijf. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.

6. Haal de laurier uit de soep en mix romig in de blender (of gebruik een staafmixer). Proef en kruid indien nodig bij met peper of zout.

7. Schep uit en werk de borden af met een flinke toef room en een extra draai van de pepermolen.

DINER cover

DINER van Johanna Goyvaerts, Tine Lejeune en Barbara Serulus (uitgeverij Luster) is nú te koop voor € 32,50

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Witlofsoep met blauwekaasroom en een scheut cognac
Sluiten