Dit is ‘m: de Vrijheidssoep van 2025 van Jet van Nieuwkerk (én haar oma)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fvrijheidssoep-2025.jpeg)
De ster van het menu op 5 mei? Dat is al jaren de Vrijheidssoep. Voor de editie van 2025 dook Jet van Nieuwkerk samen met haar oma de keuken in. Het resultaat: een troostrijke minestrone met boerenkool en witte bonen. Perfect om samen van te genieten tijdens een Vrijheidsmaaltijd.
Wat is vrijheidssoep eigenlijk?
Vrijheidssoep is hét gerecht van 5 mei. Het wordt speciaal gemaakt voor de Vrijheidsmaaltijden die op Bevrijdingsdag door het hele land worden georganiseerd. Denk aan lange tafels op pleinen, in buurthuizen of gewoon in je straat – waar mensen samenkomen om het gesprek aan te gaan over vrijheid.
Op verschillende locaties in Nederland kun je aanschuiven aan zo’n tafel. In Leeuwarden kun je naar het keramiekmuseum, in Haarlem naar de voormalige Koepelgevangenis, in Utrecht naar het Grand Hotel Karel V. Ook in Arnhem, Assen en Den Haag kun je terecht. Dit allemaal om het gesprek over onze vrijheid te stimuleren.
Jet van Nieuwkerk: “Vrijheid moet je elke dag opnieuw koesteren”
Voor Jet is de Vrijheidssoep meer dan alleen een goed recept voor soep.
In haar soep komen die waarden samen: het is een toegankelijke maaltijd vol groenten, makkelijk te maken, en bovenal bedoeld om samen te eten. Dus tast lekker toe, en ga het gesprek aan.
Minestrone met boerenkool en witte bonen (de Vrijheidssoep van 2025)
- Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
- Voeg de knoflook, prei, courgette, wortel en bleekselderij toe en bak 5-7 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1-2 minuten mee.
- Voeg dan het blik tomaten toe, samen met oregano, tijm, laurierblaadjes en een snufje suiker. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door.
- Voeg de groentebouillon toe en breng de soep aan de kook.
- Voeg de boerenkool/palmkool toe.
- Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg de kikkererwten of witte bonen toe en laat de soep nog 10 minuten doorkoken.
- Haal de laurierblaadjes uit de soep.
- Roer de verse basilicum erdoor en/of gebruik dit als garnering.
Meer vrijheidssoepen van de afgelopen jaren:
- De vrijheidsmaaltijdsoep van dit jaar wordt gemaakt door Yvette van Boven (een lente chowder uit 2021)
- Marokkaanse harira van Nadia Zerouali (de Vrijheidssoep van 2022!)
- De Vrijheidssoep van 2023: maissoep van London Loy