Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 24 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Vietnamese filodeegrolletjes uit Vega zónder pakjes & zakjes

Koken zonder pakjes en zakjes? Laat dat maar aan Karin Luiten over! Dat motto verdedigt ze al heel haar carrière lang (duik maar eens in haar kookboeken, je zult het zien), maar dit keer houdt ze ‘t voor de eerste keer ook compleet vegetarisch. Vega zónder pakjes & zakjes is nog maar pas uit en wij mogen al een aantal van de recepten prijsgeven. Deze Vietnamese filodeegrolletjes bijvoorbeeld.

Karin over dit gerecht: “Een soort loempiaatjes, maar dan uit de oven, van knapperig filodeeg. De ultieme restverwerking, want er kan van alles in en je kunt ze prima vooraf maken. Serveer ze op z’n Vietnamees, gerold in een blaadje sla met kruiden. En met zelfgemaakte chilisaus natuurlijk!”

Knapperige uienbloem uit de oven (van Karin Luiten)

Vietnamese filodeegrolletjes
Bron: Vega zónder pakjes & zakjes

Vietnamese filodeegrolletjes

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.  

Laat het deeg rustig ontdooien in de verpakking. 

De vulling

Breek de glasnoedels boven een pan in kleinere stukjes en kook een paar minuten volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af in een zeef met koud water en laat uitlekken. 

Rooster de pinda’s goudbruin in een drupje olie in een grote koekenpan. Hou apart. 

Rasp de wortel en courgette grof. Snipper de ui. Rasp de gember fijn. Verhit wat olie in dezelfde koekenpan en roerbak alles samen zachtjes 4 minuten. Voeg de sambal toe en bak 1 minuut mee. Laat afkoelen in een kom.  

Hak de koriander fijn en de pinda’s grof. Doe bij de afgekoelde groente. Meng de rijstvermicelli en sojasaus erdoor. Verdeel alvast in 10 gelijke porties. Dit kan allemaal al van tevoren. 

Samenstellen

Neem steeds een velletje filodeeg en leg er een reepje vulling op (denk: sigaar). Vouw eerst de randen over de korte uiteindes en rol dan strak op. Kwast het deeg intussen te pas en te onpas in met olie, dat bevordert de knapperigheid. Leg ze op een met bakpapier beklede de bakplaat, bestrijk met nog wat olie en bestrooi met nigellazaad.  

Bak in het midden van de oven in ± 20 minuten krokant en goudbruin, eventueel de laatste 5 minuten ondersteboven. 

Serveren

Met blaadjes sla en kruiden om ze in te rollen, plus (zelfgemaakte) zoete chilisaus om in te dippen.  

Vega zónder pakjes & zakjes

> Vega zónder pakjes & zakjes (Fontaine Uitgevers) kun je nú online bestellen voor € 25,99. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.