Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 31 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen

Van deze vegetarische pastei (shepherd’s pie in het Engels) met zoete aardappel en paddenstoelen word je helemaal blij op frisse (en gure) dagen. De ovenschotel is gevuld met een lekkere mix van paddenstoelen en linzen, gestoofd in rode wijn en groentebouillon. Het dakje van zoete aardappelpuree en knapperig broodkruim maken ‘m nét even wat specialer. Lekker hoor…

Deze vegetarische pastei is trouwens bij toeval ook nog eens helemaal vegan, dus geschikt voor iedereen.

Vegan pastei: een heerlijke ovenschotel

De toppings voor de pastei

Snijd de geschilde aardappels in grove stukken. Kook de gewone aardappelen in 15 minuten gaar en voeg na 5 minuten ook de zoete aardappels toe aan de pan. Giet ze af, laat ze kort droogstomen en stamp ze dan tot puree. Voeg een scheutje olijfolie toe en eventueel wat (amandel)melk om de puree glad en romig te maken. Breng op smaak met een snuf zout.

Maak ondertussen alvast het broodkruim voor de topping, door het brood fijn te malen (of te scheuren) met de gehakte teen knoflook en de rozemarijn en tijm.

De vulling voor de pastei

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit een grote pan op hoog vuur, voeg wat olijfolie toe en bak de paddenstoelen in 5 minuten bruin. Zet het vuur dan lager en voeg de uien en knoflook toe. Laat die in ongeveer 3 minuten zacht bakken.

Maal ondertussen het korianderzaad en mosterdzaad fijn in een vijzel. Doe het in de pan bij de paddenstoelen, samen met het gerookte paprikapoeder en de cayennepeper. Voeg de blaadjes tijm toe en de helft van de takjes rozemarijn (hak die eerst even fijn). Laat een minuutje meebakken.

Schenk de rode wijn in de pan en vul aan met de groentebouillon. Breng aan de kook en voeg de uitgelekte linzen toe. Zet het vuur weer laag en laat de vulling voor de pastei zo ongeveer 25 minuten pruttelen, of tot de linzen gaar zijn.

Nu gaan we de vulling voor de pastei. binden. Meng in een klein kommetje de maizena met twee theelepels water tot een glad papje. Roer het door de vulling voor de pastei en laat een minuutje meekoken. Is de vulling dik genoeg? Dan mag het vuur uit.

Schep de vulling voor de pastei in een ovenschaal. Verdeel de gestampte aardappels eroverheen als een dakje. Trek met een vork banen over de puree, dan krijg je knapperige stukjes in de hete oven. Besprenkel met nog een klein beetje olijfolie. Schep ook een eetlepel olijfolie door het broodkruim en strooi het dan uit over de pastei.

Bak de vegetarische pastei ongeveer 10 tot 15 minuten in de hete oven, tot de bovenkant goudbruin is in de vulling aan de zijkanten omhoog begint te bubbelen. Lekker met een groene salade.

Meer lekkere ovenschotels:

ovenscotel van vegetarische pastei
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.