Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Turkse pizza 2.0 met lamsgehakt, sumak-uien en yoghurt

Deze ‘Turkse pizza’ is uiterst geschikt voor als je jezelf even goed wil verwennen. Zie ‘m als een verfijnde versie van de Turkse pizza die je als streetfood koopt. Op een knapperige Italiaanse pizzabodem, met een lading sumak-uien en verse peterselie.

Inspiratie voor deze pizza deden we op bij Black Axe Mangal in Londen. Daar serveren ze een gruwelijk lekker flatbread uit eigen houtoven met lamsvlees en een heerlijke specerijenmix.

Vers pizzadeeg kun je op sommige plekken (Jumbo, Marqt) kant-en-klaar kopen. Maar zelf pizzadeeg maken is eigenlijk ook zó gepiept. Je hebt er zo’n 400 gram van nodig voor twee Turkse pizza’s.

Biber salcasi is een pasta van rode pepers, die je in veel Turkse supermarkten vindt. Wij hebben ‘m ook weleens bij Albert Heijn gekocht. Qua textuur is deze milde peperpasta vergelijkbaar met tomatenpuree. Heel erg lekker met pompoen, maar bijvoorbeeld ook door de couscous. Én op deze pizza’s!

Turkse pizza
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

‘Turkse pizza’ met lamsgehakt, sumak-uien en yoghurt

Verwarm de oven voor op 250 graden (gewone oven).

Rooster alle specerijen in een droge koekenpan tot het klinkt alsof ze beginnen te poffen. Laat ze even afkoelen en maal ze daarna in een koffiemolen (of in een vijzel) tot een fijn poeder.

Meng alle ingrediënten voor de sumak-uien in een bakje. Doe het deksel erop, even schudden en wegzetten tot gebruik.

Breng het lamsgehakt op smaak met de specerijenmix en roer de biber salcasi erdoorheen. Voeg nog een snufje zout toe en zet opzij.

Verdeel het pizzadeeg in twee bollen en rol ze met een deegroller uit tot ze op pizza’s lijken. Bestrijk beide pizza’s met het gehaktmengsel en laat een rand vrij. Bak ze in de voorverwarmde oven ongeveer 10 minuten, tot het deeg bobbelig en het gehakt gaar is en de pizza’s knapperig zijn.

Strooi nog een klein beetje van de specerijenmix over de pizza’s en verdeel de yoghurt eroverheen. Dat kan met een knijpfles, of verdeel met een lepel ‘poeltjes’ yoghurt over de pizza’s. Doe hetzelfde met de Sriracha.

Verdeel tot slot de sumak-uien over de Turkse pizza’s en maak af met de peterselie.

Turkse pizza
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.