Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 28 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: torrija (fantastische Spaanse wentelteefjes met kokosroom)

Dikke plakken brioche geweekt in een gekruid roommengsel, gebakken in olijfolie met suiker. Dat is wat je kunt verwachten van torrija: Spaanse wentelteefjes met een gekaramelliseerde korst. Die maken we graag met kokosroom en amandelkrokant. Perfect voor de brunch, maar ook als dessert.

Deze Spaanse wentelteefjes kosten iets meer tijd dan de Nederlandse variant, maar dat is het zeker waard. Gebruik voor dit recept van torrija brioche van een dag oud. Het liefst haal je die bij de bakker, want die zijn meestal lekker stevig. Laat ook het blik kokosmelk één dag in de koelkast staan, zodat het kokoswater zich scheidt van het kokosvet. Die heb je namelijk nodig voor de kokosroom.

Tip: gooi de rest van de kokosmelk niet weg, maar gebruik ‘m in een curry of een smoothie.

Torrija
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je torrija

Voor het amandelkrokant

Begin op de dag van bereiding met het amandelkrokant. Verwarm hiervoor de oven voor op 160 graden.

Meng amandelschaafsel, suiker en eiwit in een kom. Verspreid het over een met bakpapier beklede bakplaat, zodat je geen klonten krijgt. Bak 20 minuten in de oven, of tot het goudbruin is. Schep alles na de eerste 10 minuten om, zodat het gelijkmatig bakt. Hussel de bakplaat goed wanneer je de amandelkrokant uit de oven haalt, zodat je geen grote stukken krijgt. Laat afkoelen en ga aan de slag met de torrija.

De torrija

Voeg de schil van de citroen en de sinaasappel toe aan een pan samen met melk, suiker en een kaneelstokje. Laat de melk heet worden op laag vuur. Haal wanneer de melk bijna kookt het pannetje van het vuur en laat 10 minuten afkoelen, zodat de eidooiers straks niet zullen stollen.

Zeef de melk, zodat de smaakmakers worden verwijderd uit de melk. Voeg de afgekoelde melk toe aan een grote kom samen met de eidooiers, suiker en slagroom. Meng met een garde tot een geheel.

Snijd ondertussen de brioche in dikke plakken. Schik ze op een diepe bakplaat. Giet het roommengsel over de brioche en laat 5 minuten staan. Draai ook een keer om, zodat beide zijden zijn doordrenkt met het roommengsel. Of dip de plakken brioche één voor één in de kom met het roommengsel, 2,5 minuut per kant.

Verhit wat olijfolie op medium-hoog vuur. Zorg dat er ongeveer een laag van 1 centimeter olijfolie in de pan zit. Dip elke torrija in kristalsuiker aan beide zijden en bak daarna 10 minuten in de pan. Keer na 5 minuten om en bak de andere zijde krokant. Laat de torrijas uitlekken op keukenpapier.

Schep ondertussen het kokosvet voorzichtig uit het blik van de kokosmelk. Voeg het kokosvet samen met de vanillesuiker toe aan een kom en klop luchtig met een mixer.

Serveer de torrija warm, zodat ze lekker fluffy zijn van binnen en krokant van buiten. Maak het bord af met een lepel kokosroom en amandelkrokant.

Torrija
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer wentelteefjes:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.