Redactie
Redactie Koekjes 18 mrt 2013
Leestijd: 2 minuten

Tijd voor koekjes: zelf Scholiertjes maken

Iedereen kent ze wel: Scholiertjes. Bij menigeen is het weerstaan van de verleiding om een doos van deze koekjes in één keer op te eten iedere keer weer een uitdaging. Ze zijn zo lekker met hun heerlijke boter-biscuitje en knapperige (hoor je het al?) chocolade. Op de Italiaanse blog Alcibocommestibile vonden we dit heerlijke recept. Voor het gemak hebben we ‘m voor je vertaald, want bij een lekker recept als deze wil je gelijk kunnen aanvallen.

*Speltbloem koop je bij natuurwinkels en de Italiaanse bloem bij delicatessenzaakjes, groothandels en sommige supermarkten. Daarnaast wordt in het recept gewerkt met speciale mallen voor de Scholiertjes, maar als je deze niet hebt dan volstaat een bakplaat met omhoogstaand randje ook. 

Begin met het maken van de chocoladetabletten door 110 gram van de chocolade in stukken au bain-marie te smelten, hak de resterende 90 gram chocolade fijn. Voeg wanneer het eerste deel van de chocolade gesmolten is, de rest toe. Op deze manier smelt alle chocolade, koelt het tegelijkertijd een beetje af en creëer je op een nieuwe (en makkelijkere) manier getemperde chocolade. Dit zorgt voor een mooie glanslaag.

Voeg de sesamzaadjes toe en giet de chocolade in de vormen. Ben je niet in het bezit van dergelijke mallen? Gebruik dan een met bakpapier beklede bakplaat en giet er een laag van drie millimeter dik in. Zet de vorm of bakplaat in de koelkast en laat ongeveer 15 minuutjes staan.

Haal de chocolade uit de vorm of het bakblik en laat hard worden op een rooster. Snijd indien nodig de chocolade in de desgewenste grootte.

Meng alle resterende ingrediënten met elkaar en zet het deeg minstens drie uur in de koelkast.

Haal na drie uur het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dikte van ongeveer drie à vier millimeter, snijd de koekjes in de goede vorm en leg ze op een plaat of bord. Leg ze weer terug in de koelkast gedurende 30 minuten en verwarm ondertussen je oven voor op 170 graden. Bak de koekjes in twaalf minuten gaar.

Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rek. Smelt de resterende 50 gram chocolade en gebruik deze om de chocoladetabletten vast te maken aan de koekjes.

scholiertjes2

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.