Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 4 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Khao Phad Neua (Thaise gebakken rijst met rundvlees, prei en tomaat)

Dit gerecht bestellen wij steevast bij ons favoriete Thaise afhaalrestaurant. Khao Phad Neua heet het: Thaise gebakken rijst met ei, tomaat, prei en rundvlees. Het is een bekend Thais streetfood gerecht waar wij maar geen genoeg van kunnen krijgen.

Khao Phad is een Thais gerecht van gebakken rijst met ei en groenten. Vaak krijg je khao phad kai – dus met kip – maar wij vielen als een blok voor deze versie met rundvlees, prei en tomaat. Het simpele sausje erbij bestaat uit vissaus met fijngesneden bird’s eye chilies (rawit pepertjes).

De rijst voor dit gerecht moet goed droog zijn. Het beste kun je ‘m de dag van tevoren alvast koken en bewaren in de koelkast tot gebruik. Dan krijg je mooie, losse korrels en dat wil je.

> Ook lekker: Thaise gebakken rijst met ananas, garnalen en cashewnoten

Thaise gebakken rijst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Khao Phad Neua (Thaise gebakken rijst)

Pak je vijzel erbij en wrijf de knoflook, bird’s eye chilies en gember tot een pasta.

Verhit een wok op hoog vuur, voeg twee eetlepels zonnebloemolie toe en giet de losgeklopte eieren erbij. Maak er met een spatel roerei van en schep het uit de wok.

Schep de gevijzelde pasta in de wok en laat een minuutje bakken. Doe de stukjes rundvlees erbij en wok ze ongeveer 3 minuten. Voeg ook de stukjes prei toe, schep alles goed door en laat even bakken tot de prei gaar is.

Nu mag de rijst erbij. Wok alles op hoog vuur tot de rijst goed warm is en alle smaken mooi gemengd zijn. Voeg de vissaus, oestersaus en suiker toe, schep nog even goed door en meng dan ook de tomaatjes en het roerei erdoorheen. Proef even of ‘ie lekker is en breng op smaak met wat gemalen zwarte peper.

Meng in een klein kommetje de vier gesneden bird’s eye chilies met de 3 eetlepels vissaus. Dit serveer je bij de Khao Phad Neua om eroverheen te sprenkelen.

Schep de gebakken rijst op de borden en serveer met de verkoelende plakjes komkommer en partjes limoen.

Thaise gebakken rijst met rundvlees
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy