Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 5 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: geurige Thaise broccolisoep (vegan!) met kokosmelk

Deze Thaise broccolisoep is toevallig helemaal vegetarisch, maar vooral érg lekker. De basis is een groene currypasta met gember, citroengras en limoenblaadjes, die je in een handomdraai maakt in een keukenmachine.

Je kunt eventueel nog noodles toevoegen aan deze soep, of zelfs een paar handen verse spinazie (vlak voor het pureren). En ben je niet zo’n fan van koriander? Vervang ‘m dan door Thaise basilicum (zó lekker) of verse munt.

De vissaus maakt de soep niet langer vegan, maar je kunt ‘m weglaten of vervangen door een scheutje sojasaus of vegan vissaus.

Wij vinden dat een goede soep altijd een crunchy element verdient. Je kunt wat krokant gebakken tofu op de soep serveren, wat gebakken fijngestampte pinda’s of bijvoorbeeld tempeh.

Maar het állerlekkerste vinden we deze Thaise broccolisoep met krokante uitjes erbovenop. Die kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt of toko, maar geloof ons: zelfgemaakte zijn écht de moeite waard. Je kunt ze maken terwijl de soep staat te pruttelen.

Zo doe je dat: zelf gefruite uitjes maken (met sjalottenolie als bonus!)

Thaise broccolisoep (vegan)
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Thaise broccolisoep met kokosmelk

Doe de sjalot, knoflook, citroengras, gember, limoenblaadjes en groene peper in een keukenmachine. Maal ze tot een groene currypasta.

Verhit een scheutje olie in een soeppan op medium tot laag vuur. Bak de currypasta tot ‘ie lekker geurig is en begint te bruinen, ongeveer 3 minuten.

Voeg de broccoli toe, samen met de kokosmelk. Tip: houd een klein beetje kokosmelk om vlak voor het opdienen over de soep te druppelen. Schep de broccoli om en giet dan het water erbij. Breng aan de kook en zet daarna het vuur laag.

Leg een deksel op de pan en laat de broccoli 10 minuten garen, tot ‘ie zacht is.

Doe de bevroren doperwten erbij en laat even mee verwarmen tot ze ontdooid zijn.

Pureer de soep helemaal glad met een staafmixer of in een blender. Check of de soep de juiste dikte heeft en voeg indien nodig nog wat water toe.

Breng de soep op smaak met een eetlepel limoensap (en eventueel vissaus). Voeg meer toe als je dat lekker vindt.

Schep de soep in kommen en druppel er nog wat van de achtergehouden kokosmelk overheen. Garneer de Thaise broccolisoep met de koriander en de gebakken uitjes en serveer met partjes limoen erbij.

Garnering Thaise broccolisoep
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.